Χορήγηση υποκατάστατου ναρκωτικών από τα δημόσια νοσοκομεία

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2002 16:15
A- A A+

Την έναρξη της χορήγησης του υποκατάστατου των ναρκωτικών ουσιών, που ονομάζεται βουπρενορφίνη, μέσω των δημόσιων νοσοκομείων ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, παρουσιάζοντας τη νέα πολιτική για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα.

Οπως εξήγησε, η βουπρενορφίνη αν και έχει τη δράση του υποκατάστατου της ηρωίνης, όπως και η μεθαδόνη, περιορίζει επιπλέον την επιθυμία των χρηστών για τη χρήση άλλων ναρκωτικών.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η ουσία αυτή θα δίνεται αυστηρά σε τοξικομανείς που θα μπαίνουν σε ειδικά προγράμματα και με ιδιαίτερα προσεκτικές διαδικασίες από ορισμένα δημόσια νοσοκομεία.

Ο κ. Στεφανής αναφορικά με το σύστημα ψυχικής υγείας υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως το δεκαετές πρόγραμμα δράσης με την επωνυμία «Ψυχαργώς», το οποίο είχε ως στόχο να αναπτυχθούν σε πρώτη φάση σε όλη τη χώρα 55 ξενώνες και οικοτροφεία στα οποία ζουν πλέον 600 ασθενείς, οι οποίοι βγήκαν από οκτώ ψυχιατρεία.

Ετσι ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε ψυχιατρεία μειώθηκε από 5.700 που ήταν το 1984 σε 2.800 σήμερα. Παράλληλα αναπτύχθηκαν 46 εργαστήρια κατάρτισης για τους ασθενείς αυτούς.

Αν όλα πάνε καλά, εξήγησε ο κ. Στεφανής, προβλέπεται να κλείσουν άλλα πέντε ψυχιατρεία και να μειωθούν οι ψυχιατρικές κλινικές σε τέσσερα ψυχιατρικά νοσοκομεία κατά 40% με 50% μέχρι το 2015.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή