ΚΚΕ: Επιτακτική ανάγκη η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010 12:15
UPD:12:23
A- A A+

Την ανάγκη ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, τα καθήκοντα του κόμματος και το ρόλο του ΠΑΜΕ προσδιορίζει η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Μαρτίου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα εξαπολύεται ιδεολογική επίθεση σε «αριστερίστικες-αναρχικές και αντιεξουσιαστικές ομάδες» αλλά και στην τρομοκρατία, που όπως τονίζεται, δυσφημεί τις πραγματικά επαναστατικές ιδέες.

Στην απόφαση τονίζεται ότι στη Συνδιάσκεψη υπογραμμίστηκε, ότι το καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού λαϊκού κινήματος, έχει τεθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις ως επιτακτική και ώριμη ανάγκη.

Αυτό απαιτεί, το κόμμα και το συνδικαλιστικό κίνημα «να είναι σε θέση να αντιπαρατεθούν μαχητικά στην επιθετική στρατηγική του κεφαλαίου και του κράτους του απέναντι στην εργατική τάξη και το κίνημά της και να διεκδικούν δυναμικά την ικανοποίηση των σύγχρονων και βασικών αναγκών των εργαζομένων».

Το ΚΚΕ προβλέπει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και με την προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης με το όνομα «Καλλικράτης», «που στοχεύει στην προσαρμογή των περιφερειακών και τοπικών οργάνων του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου» και προσθέτει ότι, γενικότερα το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για αντιμετώπιση της κρίσης είναι βέβαιο ότι θα έχει πολύ πιο βαριές και πιο βαθιές συνέπειες για τη ζωή, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Υπό το πρίσμα αυτό, το ΚΚΕ εκτιμά ότι η ταξική πάλη θα οξυνθεί, ενώ, όπως υποστηρίζει, το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο πως θα κάνει ό,τι μπορεί για πιο βαθιά υπονόμευση και χτύπημα του κινήματος.

Όλοι αυτοί οι λόγοι, αναφέρει το ΚΚΕ, κάνουν επιτακτική ανάγκη την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για να βρεθεί στο απαιτούμενο ύψος ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με κεντρικό άξονα πάλης: Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι πρώτος και βασικός όρος της ανασύνταξης είναι η άνοδος της ικανότητας του κόμματος και του ταξικού κινήματος να συνδέονται με πλατιές εργατικές και λαϊκές μάζες, να συμβάλλουν στην είσοδο στην οργανωμένη πάλη νέων εργατικών μαζών, των γυναικών, των νέων.

Αποτελεί, ταυτόχρονα, όρο για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, δηλαδή του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ) και του αγώνα για τη λαϊκή εξουσία.

Δεύτερος όρος είναι η μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στις γραμμές του, όπου είναι ισχυρή η δύναμη και η επιρροή των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων.

Η Συνδιάσκεψη εκτιμά ότι ο βασικότερος ανασταλτικός υποκειμενικός παράγοντας στην προώθηση της στρατηγικής και τακτικής του Κόμματος έχει να κάνει με την απόσπαση της οικονομικής από την πολιτική πάλη, τόσο στην καθημερινή μας δράση αυτοτελώς ως Κόμμα, όσο και μέσα στο κίνημα, σε συνδυασμό με τη μειωμένη συμμετοχή όλων των δυνάμεων στην πάλη ή τη δυσκολία ένταξης περισσότερων δυνάμεων και των εφεδρειών που υπάρχουν.

Απαιτείται, επομένως, πιο βαθιά ιδεολογική και πολιτική δουλειά, για να αποκαλύπτονται οι μηχανισμοί εκμετάλλευσης και κυρίως οι όροι για την κατάργησή τους.

Στο σημείο αυτό το ΚΚΕ αναφέρει ότι τα «κινήματα» της σπασμένης βιτρίνας, οι «πορτοκαλί επαναστάσεις» και οι «τρομοκρατικές ενέργειες» δεν προκαλούνται από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, αλλά από την παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών, για να δίνουν άλλοθι στην επέκταση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, να πλαγιοκοπούν το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα ή να το προβοκάρουν.

Η απόφαση αναφέρει ότι οι δυνάμεις του Κόμματος που δουλεύουν στις γραμμές του ΠΑΜΕ πρέπει να πρωτοστατήσουν, ώστε το ΠΑΜΕ να περάσει άμεσα σε αποφασιστική αντεπίθεση, με συνδυασμένη πλατιά δουλειά στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στους χώρους κατοικίας για τη συσπείρωση και ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης, με άξονα τις ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας και ειδικά επεξεργασμένο σχέδιο για τη νεολαία και σε πιο ισχυρή αντιπαράθεση, πόλεμο, με τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε όλα τα επίπεδα ιδεολογικό, πολιτικό, οργανωτικό, διεθνών σχέσεων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή