HΠΑ: Ιστορική έγκριση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 11:09
UPD:11:11

A- A A+

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε χθες με οριακή πλειοψηφία την τελική έγκριση στο νομοσχέδιο που προβλέπει σαρωτική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, επεκτείνοντας την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους Αμερικανούς και προσφέροντας μια νίκη-ορόσημο στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το νομοσχέδιο πέρασε αργά τη νύχτα με 219 ψήφους υπέρ και 212 κατά, χωρίς της στήριξη κανενός Ρεπουμπλικάνου βουλευτή αλλά ούτε και 34 Δημοκρατικών. Είχε προηγηθεί πολύωρη αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών. Κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων, οι Δημοκρατικοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν καταγράφηκε η 216η ψήφος, που αρκούσε για να εγκριθεί το νομοσχέδιο.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τις πιο δραματικές αλλαγές που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στην πολιτική για την υγεία στις ΗΠΑ, ενώ αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα στην εσωτερική πολιτική του Ομπάμα. Με την ψηφοφορία αυτή, η μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πρόκειται να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο και να γίνει νόμος του κράτους.

«Απόψε, σε μία στιγμή που οι ειδήμονες μας έλεγαν ότι δεν ήταν πλέον δυνατόν, σταθήκαμε υπεράνω της πολιτικής», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Ομπάμα.

«Αυτή η νομοθεσία δεν θα αλλάξει τα πάντα που επιβαρύνουν το υγειονομικό μας σύστημα, αλλά μας βοηθά να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στη σωστή κατεύθυνση. Έτσι μοιάζει η αλλαγή.»

Το νομοσχέδιο θα επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη σε άλλα 32 εκατομμύρια Αμερικανούς, καθώς και την υγειονομική περίθαλψη των φτωχών, θα οδηγήσει στην επιβολή νέων φόρων στους εύπορους και στην απαγόρευση πρακτικών των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως να αρνούνται να καλύψουν ανθρώπους με ήδη διαπιστωμένα προβλήματα υγείας.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν επίσης ένα «πακέτο» αλλαγών στο νομοσχέδιο της Γερουσίας. Οι αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν και πάλι από τη Γερουσία, ωστόσο απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Το αποκαλούμενο νομοσχέδιο «συμφιλίωσης» αποτελεί τμήμα περίπλοκων διαδικαστικών ελιγμών που έχουν στόχο να φτάσει στο γραφείο του προέδρου Μπαράκ Ομπαμα ένας συνολικός νόμος για τη μεταρρύθμιση της υγείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή