ΚΚΕ: Επερώτηση για την κατάσταση στη δημόσια υγεία

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 12:52
A- A A+

Επερώτηση προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ για την κατάσταση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το δημόσιο σύστημα.

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ κάνουν λόγω για ραγδαία επιδείνωση του δημοσίου συστήματος υγείας, σημειώνοντας πως «η κατάσταση ιδιαίτερα των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας διαμορφώνει συνθήκες εκρηκτικές και επικίνδυνες για την υγεία του λαού».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας, είναι αποτέλεσμα συνειδητής και σχεδιασμένης πολιτικής, που στοχεύει στον περιορισμό έως μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης και της λειτουργίας των μονάδων υγείας σαν επιχειρήσεις με έσοδα και κέρδη από την πώληση των υπηρεσιών». «Για τους ασφαλισμένους», τονίζεται, «προωθείται ενιαία και ελάχιστη παροχή υπηρεσιών κατά τα πρότυπα της ελάχιστης προνοιακής σύνταξης και πληρωμή σε ανταποδοτική βάση για το μεγαλύτερο μέρος των υγειονομικών αναγκών».

Επίσης, στο κείμενο της επερωτήσης επισημαίνεται πως η έλλειψη προσωπικού είναι βασικός παράγοντας της άθλιας κατάστασης -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- που αντιμετωπίζουν ασθενείς στις εφημερίες, με τις λίστες αναμονής, με την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων ιδιαίτερα στην επαρχία, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, με διπλοβάρδιες με πολλές εφημερίες των γιατρών που ορισμένες φορές είναι απλήρωτες, και τις περισσότερες φορές με απαράδεκτη καθυστέρηση στην πληρωμή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή