Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν σήμερα υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την απόφαση της Google να μην λογοκρίνει πλέον την κινεζική της μηχανή αναζήτησης και κάλεσαν τους άλλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαδικτύου να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.
«Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μήνυμα προς τις άλλες εταιρείες, δηλαδή ότι υπάρχουν λύσεις πέρα από την απλουστευτική επιλογή του να μείνουν στην Κίνα και να λογοκρίνουν ή να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν», δήλωσε η διευθύντρια της αμερικανικής ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα Σάρον Χομ.
«Εχουν πραγματικά πρωτότυπες ιδέες», παρατήρησε η Χομ. «Τεχνικά παραμένουν στην Κίνα αλλά σταματούν τη λογοκρισία».
Ο βετεράνος Κινέζος διαφωνών Ουέι Τζινσένγκ που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ αφού εξέτισε 20ετή κάθειρξη στη χώρα του, δήλωσε ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Πεκίνου και Google δεν τον εκπλήσσει.
«Γνωρίζαμε ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα υποχωρούσε. Δεν ήταν δυνατός ο συμβιβασμός», δήλωσε.
Για τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF), «οι κινεζικές αρχές επέλεξαν τη λογοκρισία και όχι το άνοιγμα. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε λύπη που η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο εξαναγκάστηκε να κλείσει την κινεζική google.cn υπό την πίεση των λογοκριτών», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων