Κίνα: Έκλεισε το google.cn

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010 12:37
UPD:13:13

Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από την Κίνα μετά από επίθεση χάκερ που η ίδια υποστήριζε ότι ενδέχεται να προήλθε από τη χώρα.

A- A A+

Η Google έκλεισε το βασικό κινεζικό της portal, ανακατευθύνοντας τις αναζητήσεις στο διαδικτυακό της τόπο που έχει βάση στο Xoνγκ Κονγκ όπου δεν λογοκρίνονται τα αποτελέσματα, προκαλώντας έτσι την οργή του Πεκίνου.

Αν και το google.com.hk στο Χονγκ Κονγκ δεν υποβάλλεται στην ίδια λογοκρισία που υποβαλλόταν το google.cn, τα αποτελέσματα που επιστρέφουν στους Κινέζους χρήστες εξακολουθούν να είναι περιορισμένα λόγω των φίλτρων που χρησιμοποιεί η κινεζική κυβέρνηση.

Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι ενδέχεται να αποχωρήσει από την Κίνα επικαλούμενη τη λογοκρισία που επιβάλουν οι κινεζικές αρχές, καθώς και την επίθεση χάκερ στις υπηρεσίες της και τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Κινέζων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τελείως λανθασμένη» χαρακτήρισε την απόφαση η κινεζική κυβέρνηση, δηλώνοντας την αντίθεσή της στην «πολιτικοποίηση εμπορικών ζητημάτων».

«Η Google παραβίασε τη γραπτή υπόσχεση που είχε δώσει όταν εισήλθε στην κινεζική αγορά», όπως δήλωσε ανώνυμος αξιωματούχος από το κινεζικό Γραφείο Πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την πολιτικοποίηση των εμπορικών ζητημάτων και εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και το θυμό μας για τις αδικαιολόγητες κατηγορίες και πρακτικές της Google».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για μεμονωμένη πράξη και ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι θα τη χειριστούν «σύμφωνα με το νόμο».

«Το περιστατικό αποτελεί μεμονωμένη πράξη εμπορικής εταιρείας. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, εκτός κι αν κάποιοι αποφασίσουν να το πολιτικοποιήσουν».

Η απόφαση της Google έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας λόγω πληθώρας ζητημάτων όπως η ελευθερία στο διαδίκτυο, η ισοτιμία του γουάν, οι οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν και η πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν.

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Google εξέφρασαν υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσαν τους άλλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Διαδικτύου να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

«Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως μήνυμα προς τις άλλες εταιρείες, δηλαδή ότι υπάρχουν λύσεις πέρα από την απλουστευτική επιλογή του να μείνουν στην Κίνα και να λογοκρίνουν ή να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν», δήλωσε η διευθύντρια της αμερικανικής ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα Σάρον Χομ.

«Εχουν πραγματικά πρωτότυπες ιδέες», παρατήρησε η Χομ. «Τεχνικά παραμένουν στην Κίνα αλλά σταματούν τη λογοκρισία».

Για τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (RSF), «οι κινεζικές αρχές επέλεξαν τη λογοκρισία και όχι το άνοιγμα. Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε λύπη που η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο εξαναγκάστηκε να κλείσει την κινεζική google.cn υπό την πίεση των λογοκριτών», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή