Υπόμνημα Χρ. Βερελή στην Εξεταστική για τη Siemens

Στις 12/4
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010 19:48
UPD:19:50
A- A A+

Yπόμνημα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστου Βερελή, ο οποίος ζητεί για μία ακόμη φορά να εξετασθεί από την επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι «ως αρμόδιος υπουργός στάθηκε αμετακίνητα αντίθετος στις επιδιώξεις της Siemens και του Χριστοφοράκου», εστάλη στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή.

Ο κ. Βερελής σημειώνει ότι ο ίδιος αποστέλλει το υπόμνημα για να αποκαταστήσει ανακρίβειες που έχουν αναφέρει μάρτυρες κυρίως από τον ΟΣΕ.

Εν τω μεταξύ, με την εξέταση των πέντε μελών της επιτροπής οριστικής παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του ανακριτικού έργου της αρμόδια εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Η επιτροπή διακόπτει τις εργασίες της για το Πάσχα και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση της ογκώδους δικογραφίας, θα συνέλθει εκ νέου στις 12 Απριλίου.

Στην επιτροπή κατέθεσαν οι αξιωματικοί Γεράσιμος Βασιλάτος και Παναγιώτης Μερτής από το Λιμενικό, Παναγιώτης Αναστασόπουλος από την Πυροσβεστική και Ιωάννης Πετρόπουλος και Ελευθέριος Λώλος από την ΕΛΑΣ.

Οι μάρτυρες υπέγραψαν το πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του συστήματος και απέδωσαν στην κακή επικοινωνία ή στην ασυνεννοησία των διαφόρων υπηρεσιών τη μη «παραμετροποίηση» των διαφόρων υποσυστημάτων του C4I κάτι που θα επετύγχανε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την διαλειτουργιοκότητα τους συστήματος.

Αίσθηση προκάλεσε στην επιτροπή της Βουλής η αποκάλυψη ότι το 2007 η ίδια επιτροπή απέρριψε το σύστημα επικοινωνιών ΤΕΤΡΑ, που είναι η καρδιά του C4 I για σειρά προβλημάτων που παρουσιάστηκαν αναφορικά με τα όρια ραδιοκάλυψης, την αιφνίδια εκτός λειτουργίας θέση των τερματικών, τη μη ολοκλήρωση του προγραμματισμού των τερματικών και το μη έλεγχο των σταθμών βάσης.

Το γεγονός της απόρριψης θορύβησε το υπουργείο και την επομένη ημέρα κάλεσε όλα τα μέλη της επιτροπής ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Αιλιανός που τους ζήτησε να αναθεωρήσουν την απόρριψή τους.

Εκείνοι αρνήθηκαν και τότε συγκροτήθηκε ad hoc δευτεροβάθμια επιτροπή που μέσα σε ένα μήνα ενέκρινε το σύστημα.

Το σύνολο πάντως των αξιωματικών παραδέχθηκε ότι σε γενικές γραμμές το σύστημα που παρελήφθη ως υποσυστήματα λειτουργεί, αλλά με αποκλίσεις-προβλήματα, αντιμετωπίσιμα, αλλά πάντως δεν είναι εν τέλει αυτό που παρελήφθη, αυτό που παραγγέλθηκε και πληρώθηκε αδρότατα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή