Στο Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για την ένταξη στην Ε.Ε.

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2002 11:58
A- A A+

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Σουκρούτ Σινά Γκιουρέλ αναχώρησε σήμερα για το Βερολίνο όπου θα συζητήσει με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ το αίτημα ένταξης τους Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το μέλλον της διεθνούς δύναμης ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

«Θα συζητήσουμε αρκετά θέματα με τον γερμανό ομόλογό μου Γιόσκα Φίσερ, περιλαμβανομένων των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και της επομένης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στην Κοπενχάγη», τόνισε ο Γκιουρέλ κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Αγκυρας.

Στις συνομιλίες με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών θα εξεταστεί επίσης και το μέλλον της διεθνούς δύναμης ασφαλείας στο Αφγανιστάν (ISAF), τη διοίκηση της οποίας έχει αναλάβει η Τουρκία από τον περασμένο Ιούνιο. Η θητεία του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή της ISAF εκπνέει τον Δεκέμβριο και η Αγκυρα δεν θέλει να την ανανεώσει.

Τη διοίκηση της ISAF ενδέχεται να αναλάβει από κοινού η Γερμανία με την Ολλανδία από τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τον Γκιουρέλ, οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, όπως επίσης και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στο Ιράκ.

Τουρκία και Γερμανία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε πιθανή αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή