Η εμπλοκή του ΔΝΤ στο επίκεντρο των εσωτερικών αντιδράσεων

Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 14:31
UPD:16:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την απόφαση της Ε.Ε. σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας εξέφρασε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Είναι μια υποτίμηση της κατάστασης να εστιαζόμαστε στην συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Πεταλωτής και απέρριψε τα περί οπισθοχώρησης της Ευρώπης. «Το ΔΝΤ με τη μειοψηφική συμμετοχή του, μπορεί να δώσει βοήθεια με κάποιους τεχνικούς όρους και σε ιδιαίτερες, μάλιστα, περιπτώσεις. Το σημαντικό είναι ότι προβλέπεται αυτός ο μηχανισμός», εξήγησε και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, μακάρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρισκόταν σε τέτοια φάση έτσι ώστε να μπορεί να ξεπεράσει μόνη της τα προβλήματα, να έχει τους μηχανισμούς μόνη της».

Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πρόωρο να ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα προστρέχουμε στο μηχανισμό, ο οποίος, όπως διευκρίνισε, είναι ένας μηχανισμός σταθερότητας και όχι απλώς οικονομικής στήριξης, εκτιμώντας μάλιστα ότι «δεν θα φθάσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε».

«Αν βγούμε σήμερα και μιλήσουμε για κατώφλι, δηλαδή από ποιο επιτόκιο και πάνω θεωρούμε ότι μπορούμε να δανειστούμε και από ποιό επιτόκιο θα μπορούσαμε να εισέλθουμε στο μηχανισμό, πέρα από το ότι θα αδικούσαμε την ουσία είναι και πάρα πολύ επικίνδυνο, γιατί οι αγορές τέτοιες δηλώσεις περιμένουν για να εκτινάξουν και τα επιτόκια προς τα πάνω», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και έκανε λόγο για εθνική επιτυχία:

«Ήταν πολύ μεγάλος ο αγώνας, ο οποίος έγινε από την ελληνική κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, ακόμα μέχρι και την τελευταία στιγμή. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ μεγάλη κατάκτηση ότι υπήρξε αυτή η συμφωνία και αυτό είναι ό,τι πιο θετικό μπορούσαμε να περιμένουμε».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας που παρέχει η αποφαση και χαρακτήρισε το μηχανισμό σημαντική εγγύηση για την Ελλάδα. «Οι αγορές γνωρίζουν πλέον ότι δεν υπάρχει καμία πρόφαση, καμία δικαιολογία πλέον για να ισχυριστούν ότι η Ελλάδα είναι μια αφερέγγυα χώρα», τόνισε.

Προβληματισμός και ερωτηματικά από Αντώνη Σαμαρά

Την αντίθεσή του με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας ωστόσο θετική την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την οποία, όπως είπε, αποτρέπεται η πιστωτική ασφυξία στην ελληνική αγορά.

Α. Σαμαράς: Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς

Α. Σαμαράς: Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς

«Οι ώρες αυτές είναι για περισυλλογή, όχι για πανηγυρισμούς», παρατήρησε ο κ. Σαμαράς, και εξέφρασε τον προβληματισμό του τόσο για το περιεχόμενό της κύριας συμφωνίας, όσο και για τον τρόπο και τη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει, τονίζοντας τα εξής:

«Πρώτον, στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι για να πάρει βοήθεια η Ελλάδα απαιτείται να έχει φτάσει στο «έσχατο σημείο». Δεν προσδιορίζεται σαφώς ποιο είναι αυτό: Να δανείζεσαι με 6% από τις αγορές; Να δανείζεσαι με 8% από τις αγορές; Να μην μπορεί να δανειστείς καθόλου από τις αγορές; Δηλαδή ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, για να τη βοηθήσουν; Εμείς όμως ζητήσαμε τη στήριξη, ακριβώς για να μην φτάσουμε στα όρια αυτά…

Δεύτερον, ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία βοήθειας κάτω από τέτοιους όρους, η Συμφωνία επιβάλλει τη λήψη της τελικής απόφασης από κάθε χώρα της Ευρωζώνης με ομοφωνία. Το οποίο στην πράξη μπορεί να σημάνει και νέα μέτρα. Συνεπώς, πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο της Συμφωνίας, φωτογραφίζει επί πλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και ευθεία υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών, μια που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από ένα κατΆ εξοχήν μη ευρωπαϊκό Οργανισμό».

«Εδώ λοιπόν που είμαστε, ή παίρνουμε τώρα μέτρα τόνωσης της αγοράς, για να μην βαθύνει και γίνει μόνιμη η ύφεση, ή σε λίγο θα μας επιβληθούν νέα χειρότερα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος», προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

KKE

Σχολιάζοντας τη απόφαση, το ΚΚΕ επισημαίνει πως «δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη συμφωνία που επήλθε στην ΕΕ και για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ». Η Συμφωνία «δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον. Κρύβει πίσω της νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι τραπεζίτες και γενικά η πλουτοκρατία», υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και καταλήγει: «Καμία συναίνεση στη λαίλαπα, λαϊκή συσπείρωση και δράση, πόλεμος στον πόλεμο των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους».

ΛΑ.Ο.Σ.: Καλύτερο το «σήμερα», αβέβαιο το «αύριο»

«Δεν χωράει αμφιβολία ότι το "σήμερα", μετά την απόφαση των Βρυξελλών, είναι καλύτερο από το πρόσφατο χθες. Αυτό όμως δε σημαίνει κατά καμία έννοια ότι εξασφαλίζει το "αύριο"», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

«Η πολιτική της συναντίληψης των βασικών αναγκών του Έθνους και η από κοινού προσπάθεια, στο ποσοστό που αναλογεί στον καθένα, κτίζει τη νέα προσωπικότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό», σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, η οποία καταλήγει: «Ο ΛΑ.Ο.Σ αισθάνεται ικανοποιημένος που η πολιτική του προσδιόρισε την εξέλιξη της εικόνας αυτής».

Αλ. Τσίπρας: Μας φέρνουν από την πίσω πόρτα το ΔNT

«Όσοι κινδυνολόγησαν περί χρεοκοπίας της χώρας αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το να βάλουν μια χοντρή θηλιά στο λαιμό, κάθε Έλληνα εργαζόμενου, μισθωτού, άνεργου, συνταξιούχου», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και εκτίμησε πως «οι χειρισμοί της κυβέρνησης, αλλά και οι δυσμενείς συσχετισμοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού μόνο η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπερασπίστηκε με σθένος την προοπτική μιας κοινωνικής Ενωμένης Ευρώπης, μας φέρνουν από την πίσω πόρτα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και μαζί με αυτό μας φέρνουν νέα, ακόμη πιο επώδυνα, αντιλαϊκά μέτρα».

Α. Τσίπρας: Mας φέρνουν από την πίσω πόρτα το ΔNT

Α. Τσίπρας: Mας φέρνουν από την πίσω πόρτα το ΔNT

«Ο μόνος τρόπος απεμπλοκής της χώρας απΆ αυτή την κρίση, είναι έστω και τώρα στο παρά πέντε να αλλάξουμε πολιτική. Να αποσύρουμε τα υφεσιακά, αντικοινωνικά μέτρα και να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και στη στήριξη της απασχόλησης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Πρόταση ΕΒΕΑ για έκδοση κρατικού ομολόγου

Θετικές για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα ελληνικά ομόλογα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Θέση του ΕΒΕΑ είναι ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εμπλακεί στην ελληνική υπόθεση το ΔΝΤ», ξεκαθάρισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: «Ως ΕΒΕΑ προτείνουμε στην κυβέρνηση να διερευνήσει και την περίπτωση της έκδοσης στην ελληνική αγορά, ενός κρατικού ομολόγου που θα χρηματοδοτηθεί από τις ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό, δίνοντας ισχυρά κίνητρα στους ενδιαφερόμενους. Δηλαδή, να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στη χώρα μας κεφαλαίων ελληνικής κυριότητας, χωρίς φορολογική επιβάρυνση για την αγορά του κρατικού ομολόγου με ένα προνομιακό επιτόκιο και με μεσοπρόθεσμη διάρκεια».

ΕΣΕΕ: Βαθιά ανάσα το δώρο από ΕΚΤ

Ανακούφιση και ικανοποίηση για την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας πως «βαθιά ανάσα για την οικονομία μας και ομπρέλα προστασίας για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί το “δώρο” της ΕΚΤ που αφορά στην αποδοχή των τίτλων των ελληνικών τραπεζών να γίνονται δεκτοί ως εγγύηση προς άντληση ρευστότητας μέχρι και το 2011».

Συμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η τελική στάση των ηγετών της ευρωζώνης επέφερε ανακούφιση για την οικονομία μας, τις τράπεζες και τον κρατικό δανεισμό, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται η απόφαση των κοινοτικών εταίρων επί του παρόντος, χωρίς όμως να αποτελεί οριστική λύση, παρά το γεγονός ότι η απόφαση του EUROGROUP θεωρείται πολύ σημαντική για την χώρα μας.

Όπως επισημαίνει, «ο πολύπλοκος μηχανισμός στήριξης Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. μπορεί να κρίνεται ως “δυσκίνητος”, αλλά αποτελεί την έσχατη λύση στήριξης για τη χώρα μας, εάν φυσικά χρειαστεί, και αποτελεί την μοναδική άμυνά μας στους διεθνείς κερδοσκόπους».

Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει πως η ενεργοποίηση ενός αναπτυξιακού πλάνου κρίνεται σήμερα περισσότερο απαραίτητη από ποτέ. «Οι Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ιδιαίτερα στην τάση μεταφοράς λογαριασμών σε “ασφαλείς” τραπεζικά χώρες, ώστε να μη δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στις εμπορικές συναλλαγές, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις παρούσες συνθήκες της αγοράς. Το ελληνικό εμπόριο πιστεύει ότι στα σοβαρά εθνικά ζητήματα δεν μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές συμπεριφορές και όλα τα κόμματα οφείλουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των ευθυνών τους, καθώς προέχει η σωτηρία της χώρας μας».

Η ΕΣΕΕ επιδοκιμάζει την σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις δραματικές διαπραγματεύσεις καθώς και την υπεύθυνη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην διαδικασία επίτευξης ενός ικανοποιητικού συμβιβασμού για την Ελλάδα.

«Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να δίνουν καθημερινά την "εσωτερική" μάχη της αγοράς, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να στηριχτούν με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και με δίκαιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταστούν ανθεκτικότερες στην ύφεση», τονίζει ο κ. Κορκίδης εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «η στήριξη της ΕΚΤ που δόθηκε απλόχερα στις ελληνικές τράπεζες θα μετακυλισθεί στην ελληνική αγορά και την πραγματική οικονομία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή