Ο γ.γ. του ΟΗΕ θα αποφασίσει για την υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2002 13:07
A- A A+

«Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν δεν έχει αποφασίσει εάν και πότε θα υποβληθεί ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης για το Κυπριακό. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μιλά με σιγουριά ότι έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο», ανέφερε σήμερα στην τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης.

Ο κ. Μπεγλίτης έκανε διάκριση ανάμεσα σε σχέδιο λύσης και στα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται απο τις επαφές που πραγματοποιούν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν παράγοντες στην διεθνή κοινότητα οι οποίοι θα έβλεπαν θετικά την υποβολή ενός συνολικού σχεδίου λύσης για το Κυπριακό μετά από μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων, ωστόσο, τόνισε ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θα πρέπει να απαντά στις βασικές απαιτήσεις για σεβασμό στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του Κοινοτικού Κεκτημένου, καθώς και στην ανάγκη να είναι λειτουργικό το μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασισθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έκανε αυτά τα σχόλια απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες βράδυ ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο με τον υπουργό των Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι το Συμβούλιο Υπουργών δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κρίσιμα θέματα του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών αλλαγών, τα οποία θα συζητηθούν απο τους 15 ηγέτες την Πέμπτη και την Παρασκευή στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα λάβει μέρος ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Στο συμβούλιο αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα συζητηθεί το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή