Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη φονική έκρηξη στα Πατήσια

Σε αναζήτηση στοιχείων από την εξέταση των υπολειμμάτων του μηχανισμού
Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010 09:31
UPD:17:34

A- A A+

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των συνεργείων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στον τόπο της φονικής έκρηξης στα Πατήσια http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1795610 , έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) επί της οδού Ιακωβάτων 61.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., εξετάζεται ο τυχόν συσχετισμός προειδοποιητικού τηλεφωνήματος, το οποίο έγινε ώρες πριν από την έκρηξη, με το μοιραίο περιστατικό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., χθες γύρω στις 08:46 άγνωστος τηλεφώνησε σε τηλεοπτικό σταθμό και ανέφερε ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην «ΕΒΕΕ» -όπως είπε- στα Πατήσια και θα εκραγεί σε 6 λεπτά.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Αυτοί οι δολοφόνοι είναι απέναντι στην ελληνική κοινωνία

Μ. Χρυσοχοΐδης: Αυτοί οι δολοφόνοι είναι απέναντι στην ελληνική κοινωνία

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ. από την άμεση διερεύνηση της τηλεφωνικής προειδοποίησης διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή Πατησίων δεν υφίσταται Υπηρεσία ή φορέας με τα δοθέντα στοιχεία και αφού ελήφθη υπόψη ότι είχε παρέλθει και ο χρόνος που είχε οριστεί από τον άγνωστο, το τηλεφώνημα χαρακτηρίστηκε ασαφές.

Σύμφωνα με τη μητέρα του άτυχου 15χρονου Αφγανού που σκοτώθηκε από την έκρηξη, το σάκο με τον εκρηκτικό μηχανισμό βρήκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων η κόρη της (η οποία επίσης τραυματίστηκε). Το κορίτσι άνοιξε το σάκο για να δει τι περιείχε. Ο γιος της πλησίασε και είδε μέσα στο σάκο ένα ρολόι, το οποίο όπως είπε, ήταν χαλασμένο γι' αυτό θεώρησε ότι ήταν άχρηστο και πήρε τον σάκο να τον πετάξει. Τότε σημειώθηκε η έκρηξη.

Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η αστυνομική έρευνα είναι αν η βόμβα είχε σχέση με το τηλεφώνημα, αλλά απλώς δόθηκε λάθος ο στόχος, και γιατί δεν υπήρξε νέα προειδοποίηση, αφού δεν εξερράγη. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι ίσως ο εκρηκτικός μηχανισμός να τοποθετήθηκε λίγα λεπτά πριν από την ανεύρεσή του από την οικογένεια των μεταναστών και οι δράστες δεν είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν. Παράλληλα, ερευνώνται όλες οι άλλες εκδοχές.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τέλος, αναμένεται η εξέταση των υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συνδεσμολογία παρουσιάζει ομοιότητες με άλλους που έχουν εκραγεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την αστυνομία, έχει βρεθεί ένας μεταλλικός κυλινδρικός σωλήνας, μέσα στον οποίο ήταν η εκρηκτική ύλη, καθώς και άλλα υπολείμματα εξαρτημάτων για την πυροδότηση. Αντίθετα μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα από ρολόι, παρά μόνο ένα εξωτερικό περίβλημα μπαταρίας και ένα ηλεκτρικό σπείρωμα λαμπτήρα, μέσω του οποίου έγινε η πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης μέσα στο σωλήνα.

Οι αστυνομικοί πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, μεσαίας ισχύος. Η κατασκευή του είναι παρόμοια με του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε εκραγεί στις 22 Ιουλίου 2009 στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, ενέργεια για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ωστόσο, με τα υπάρχοντα στοιχεία οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πουν ποια οργάνωση μπορεί να κρύβεται πίσω από τη φονική έκρηξη.

Τέλος, από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενήργησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών σε βιολογικό υλικό του 15χρονου θύματος, προέκυψε ταύτιση με το γενετικό τύπο αντίστοιχου βιολογικού υλικού που λήφθηκε από την 45χρονη τραυματισθείσα γυναίκα, και έτσι επιβεβαιώνεται η προφορική μαρτυρία της ότι πρόκειται για τον ανήλικο γιο της.

Μητέρα και κόρη συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία των Αθηνών.

Η κατάσταση της υγείας της 11χρονης

Σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τραύματα των οφθαλμών, τα οποία έφερε, επεβλήθη το 11χρονο κορίτσι που τραυματίστηκε χθες από την έκρηξη στα Πατήσια.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, η 11χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο, κάκωση και των δύο οφθαλμών, με οίδημα βλεφάρων και πολλαπλά θλαστικά τραύματα κάτω άκρων και σφυρών.

Εξαιτίας της κλινικής εικόνας του, το κορίτσι διασωληνώθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί αεραγωγός. Από τη Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου δεν υπήρξαν παθολογικά ευρήματα.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, η ασθενής παρέμεινε σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, υπό μηχανικό αερισμό και καταστολή.

Σήμερα το πρωί το κορίτσι οδηγήθηκε στο χειρουργείο, ώστε οι οφθαλμίατροι να αντιμετωπίσουν τα τραύματα των οφθαλμών, ωστόσο, λόγω της κατάστασης απαιτείται και νέα χειρουργική παρέμβαση.

«Η πρόγνωση είναι δυσμενής, σ' ότι αφορά την οφθαλμολογική αντιμετώπιση», καταλήγει το ανακοινωθέν.

Αποτροπιασμό εκφράζει η κυβέρνηση

Τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για το χτεσινό περιστατικό της έκρηξης της βόμβας στα Πατήσια που είχε ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τον θάνατο ενός νεαρού, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια “άκρως εγκληματική”, χωρίς πολιτικά χαρακτηριστικά.

ΝΔ: Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο

«Οι συμβολισμοί κι οι μοιραίες συμπτώσεις ξεπερνούν τα όρια του τραγικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη χθεσινή φονική έκρηξη στα Κάτω Πατήσια κα πρόσθεσε πως «το πρόβλημα της δημόσιας ασφάλειας προσλαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

Σημείωσε ακόμη ότι σε ελάχιστη απόσταση από το περιστατικό το πρωί έγινε δολοφονική επίθεση εναντίον ενός 55χρονου πράκτορα του ΟΠΑΠ, καθώς και ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η «ΝΔ έχει σταθεί με σοβαρότητα δίπλα στον αρμόδιο υπουργό» και υπογράμμισε: «Οφείλει να γνωρίζει κι ο υπουργός ότι δεν μπορεί να είναι στο πολιτικό απυρόβλητο, δεν πάει άλλο».

«Θα του υποδείξουμε να αφήσει τις δηλώσεις και τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να εστιάσει την προσοχή του στο έργο του», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή