Μετά το Πάσχα η πρεμιέρα του Μιχαήλ Μαρμαρινού

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010 18:02
A- A A+

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το έργο του Στανίσλαβ Βισπιάνσκι «Ακρόπολις reconstruction», στις 8 Απριλίου, στο θέατρο Θησείον.

Ο Βισπιάνσκι (1869-1904), εξέχουσα φυσιογνωμία στην καλλιτεχνική ζωή της Πολωνίας, διακρίθηκε ως ζωγράφος, εικαστικός, δραματουργός και ποιητής.

Έγραψε το «Ακρόπολις» επηρεασμένος από τους ρομαντικούς, αλλά το ολοκλήρωσε στην ανατολή του μοντερνισμού, το 1904, κι ενόσω ήξερε ότι θα πεθάνει από σύφιλη.

Το έργο χωρίζεται σε φαινομενικά αυτόνομες πράξεις-θραύσματα από την αρχαία ελληνική, ιουδαϊκή και εσχατολογική μυθολογία. Ο τίτλος της παράστασης «reconstruction» αναφέρεται στο μηχανισμό της λειτουργίας της μνήμης μέσω της ανα-σύστασης ενώ ταυτόχρονα συνδέεται και με το όραμα του Βισπιάνσκι για την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού της Βαβέλ.

Το 1904, όταν ο αυστριακός στρατός εκκένωνε το κάστρο της Βαβέλ στην Κρακοβία, ο Βισπιάνσκι οραματιζόταν τη μετατροπή του λόφου σε πολιτικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο.

Σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Στανίσλαβ Εκιέλσκι είχε ετοιμάσει την πρωτότυπη πρότασή του, την «Ακρόπολη-Σχέδιο για να την ανακατασκευή της Βαβέλ», ώστε να προσδώσει στον χώρο μια χροιά ιστορικότητας, ανάλογη με αυτή που σηματοδοτεί η Ακρόπολη για τους Έλληνες. Την ίδια χρονιά είχε γράψει και το θεατρικό έργο «Ακρόπολις», το οποίο προκάλεσε αντιπαράθεση με το θέατρο της Κρακοβίας, με αποτέλεσμα την απαγόρευση της παρουσίασης των έργων του.

Η προσέγγιση του Μιχαήλ Μαρμαρινού συνομιλεί με την ιστορική παράσταση του έργου από τον Γιέρζι Γκροτόφσκι το 1962, με αιχμή την ιδιαίτερη ματιά του πολωνού σκηνοθέτη ο οποίος είχε αντιμετωπίσει τους εύθραυστους ήρωες του Βισπιάνσκι ως έγκλειστους του ¶ουσβιτς.

Η παράσταση μας μεταφέρει τη νύχτα της Ανάστασης στον καθεδρικό ναό της Βαβέλ, στο κοιμητήριο των γενεών, όπου βρίσκονται θαμμένες εξέχουσες προσωπικότητες της Πολωνικής Ιστορίας. Εικόνες και αγάλματα από τις περίτεχνες ταπισερί-εκθέματα του περίφημου ναού-μουσείου αφυπνίζονται για μία μόνο νύχτα κάθε χρόνο.

Στην πρώτη πράξη, τα αφυπνισμένα «Αγάλματα Αγγέλων» ανιχνεύουν την ενέργεια και τη μαγεία της επιθυμίας. Στη δεύτερη πράξη, στο Ιουδαϊκό στάσιμο με εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη, οι ηθοποιοί αναβιώνουν στιγμιότυπα από ένα πραγματικό γεγονός, από το «ιστορικό μνημείο» της παράστασης Ακρόπολις (1962) σε σκηνοθεσία Γκροτόφσκι, χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς το προβαλλόμενο αρχειακό υλικό.

Το τρίτο μέρος της παράστασης επιγράφεται «Ραψωδία της Τροίας». Κεντρικό θέμα της είναι η πολεμοχαρής μυθολογία της Ιλιάδας ιδωμένη από την πλευρά των έγκλειστων Τρώων. Οι επτά ηθοποιοί του έργου αναδύονται μέσα από το νερό, διολισθαίνουν από τις περίτεχνες ταπισερί ως άγγελοι, μνημεία, πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης ή ήρωες της Τροίας για να ζήσουν κάθε φορά και μια διαφορετική περιπέτεια. Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Κωνταντίνος Αβαρικιώτης, Αγγελικής Δημητρακοπούλου, Λάμπρος Φιλίππου, Τατιάνα Πίττα, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Χριστοδούλου. Η μετάφραση του έργου από τα Πολωνικά είναι του Δημήτρη Χουλιαράκη, η Μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, η σκηνογραφία του Αντώνη Δαγκλίδη και τα κοστούμια της Ντόρας Λελούδα. Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός.

Πληροφορίες: εισιτήρια: 20 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητικό-ομαδικό). Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος με μειωμένο εισιτήριο 15 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό, ομαδικό). Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7, τηλ. 210-3255444.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV