Αϊτή: Δουλειά, στέγη, σχολεία οι ανάγκες των κατοίκων

Μετά τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 06:39

A- A A+

Δουλειά, στέγη και σχολεία για τα παιδιά είναι οι πιο επείγουσες ανάγκες των Αϊτινών μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τον Ιανουαρίο, σύμφωνα με μια μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam.

Η Oxfam, μία από τις εκατοντάδες οργανώσεις που βοηθούν τους Αϊτινούς μετά το σεισμό, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε ενόψει της διάσκεψης των δωρητών για την Αϊτή που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.

Από τους 1.700 Αϊτινούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση σχεδόν ένας στους τέσσερις (ποσοστό 26%) είπε ότι βασική ανάγκη είναι η εξεύρεση εργασίας. Eνας στους πέντε (22%) θεωρεί ουσιαστική ανάγκη την ύπαρξη σχολείων και ένας στους δέκα (10%) την οικοδόμηση σπιτιών. Το 8% ζητά να προστατευτεί η ντόπια παραγωγή, το 6% θεωρεί αναγκαία την προστασία του περιβάλλοντος και το 5,5% ζητά να ενισχυθεί η ασφάλεια.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από μια ανεξάρτητη αϊτινή εταιρεία που χρηματοδοτήθηκε από την Oxfam και σε αυτήν συμμετείχαν κάτοικοι διαφόρων συνοικιών του Πορτ-ο-Πρενς και της πόλης Λεογκάν που επλήγη επίσης από το σεισμό.

H έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι θέλουν δουλειές, εκπαίδευση, στέγη αλλά και την ενίσχυση της ντόπιας παραγωγής, δηλαδή θέλουν όλα αυτά που θα τους βοηθήσουν να προχωρήσουν» δήλωσε ο Μαρσέλ Στεσέλ, ο επικεφαλής της αποστολής της Oxfam στην Αϊτή. «Δεν θέλουν ελεημοσύνη, δεν περιμένουν απλά τη διάσκεψη της Νέας Υόρκης. Είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μόνοι τους, πρόσθεσε.

Η διάσκεψη των δωρητών, που οργανώνεται από τα Ηνωμένα Εθνη, έχει ως στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την ανοικοδόμηση της Αϊτής μετά τον σεισμό. Η αϊτινή κυβέρνηση υπολογίζει ότι η χώρα για να ανακάμψει χρειάζεται το ποσό των 11,5 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή