Συγγνώμη για τη Σρεμπρένιτσα ζήτησε η Σερβία

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010 12:20
UPD:12:47

A- A A+

Tο κοινοβούλιο της Σερβίας υιοθέτησε απόφαση με την οποία αναγνωρίζει τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και ζητεί συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Η σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 θεωρείται η χειρότερη στην Ευρώπη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μέχρι πρότινος η Σερβία αρνείτο ότι συνέβη.

Η διακήρυξη με την οποία καταδικάζεται η σφαγή, αλλά δεν χαρακτηρίζεται γενοκτονία, υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία με 127 ψήφους στο σύνολο των 173 παρισταμένων βουλευτών σε σύνολο 250.

Η απόφαση υιοθετήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης μετά από μακρά συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.

«Κάναμε ένα πολιτισμένο βήμα για πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους, που βασίζεται στην πολιτική πεποίθηση για το έγκλημα πολέμου που τελέστηκε στη Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο Μπράνκο Ρούζιτς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επικεφαλής του οποίου στη δεκαετία του '90 ήταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του Ράτκο Μλάντιτς, σκότωσαν 8.000 άνδρες και αγόρια μετά την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα, που θεωρείτο ότι βρισκόταν υπό την προστασία Ολλανδών κυανόκρανων του ΟΗΕ.

«Το κοινοβούλιο της Σερβίας καταδικάζει απερίφραστα το έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον του πληθυσμού των μουσουλμάνων της Σερβίας στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995», όπως αναφέρει το κείμενο.

«Ζητούμε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων επειδή δεν έγιναν όλα όσα ήταν δυνατά για να αποφευχθεί η τραγωδία».

Αρνητικά αντέδρασαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, που χαρακτήρισαν το ψήφισμα «ντροπή» για τη Σερβία, ζητώντας να καταδικαστούν και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι μουσουλμάνοι και οι Κροάτες κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1992-5. Απογοήτευση εξέφρασαν και επιζήσαντες της σφαγής οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να χαρακτηριστεί γενοκτονία και πως η δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνο αφού συλληφθεί ο Μλάντιτς, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στη Σερβία.

Η σύλληψή και παράδοσή του στο δικαστήριο της Χάγης έχει τεθεί ως προϋπόθεση από την ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Εν τω μεταξύ, ολλανδικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα συγγενών των θυμάτων να επιρριφθούν ευθύνες για τη μη αποτροπή της σφαγής στον ΟΗΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή