Οι «μαύρες χήρες» και οι «γυναίκες-φωτιά» στην Τσετσενία

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010 17:12

A- A A+

Δεν είναι μόνο οι "μαύρες χήρες", οι λεγόμενες "κρόβνικ", που εκδικούνται για τον αδελφό ή τον σύζυγό τους. Υπάρχουν και οι "μαχήτριες", που τα τελευταία δέκα χρόνια πληθαίνουν στη Ρωσία, αλλά και κάποιες που πεθαίνουν και σκοτώνουν μόνο για τα χρήματα. Αυτές -γράφουν αναλυτές- είναι μακριά από την ιδέα της εκδίκησης του αίματος και συχνά δεν είναι μουσουλμάνες.

Όπως γράφει η εφημερίδα "Komsomolskaya Pravda", "η τρομοκράτισσα Μουζιχόεβα ανέλαβε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση (2004), όχι από την πίστη, αλλά για ένα σημαντικό ποσό σε ξένο συνάλλαγμα - της υποσχέθηκαν 3.000 δολάρια, εφόσον έμενε ζωντανή".

Στην Τσετσενία, ο ρόλος του "καμικάζι" φαίνεται να περνά στις γυναίκες, γιατί όπως αναφέρει ο ειδικός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Β. Λουτσένκο, μία γυναίκα-καμικάζι "είναι ένα φτηνό και αξιόπιστο όπλο"...

"Στην Τσετσενία, οι άνδρες-μαχητές είναι πιο ακριβοί. Αυτοί μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν", γράφει ένας άλλος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας.

Υπάρχει ωστόσο και η διάσταση της... ηθικής. Βάσει αυτής, "θυσιάζονται" εκείνες, που σύμφωνα με την ηθική των Τσετσένων "δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στην κοινωνία τους, αυτές που έχουν τη φήμη της ανήθικης, της "εύκολης", της πόρνης".

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της "Komsomolskaya Pravda", που επισκέφθηκε το σπίτι της Muzhihoevoy (σσ. επρόκειτο να κάνει μιά επίθεση στις 10 Ιουλίου και τώρα βρίσκεται στην φυλακή), "το κορίτσι αυτό ήταν πόρνη".

"Τέτοια συμπεριφορά για μια Τσετσένα ισοδυναμεί με θάνατο. Αργά ή γρήγορα, θα την δολοφονούσαν. Θα την πυροβολούσαν ή θα την έπνιγαν. Πολλές φορές, τις αναγκάζουν να "θυσιάζουν" τη ζωή τους", αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Συμφωνά με την Α. Selivanova, που γράφει στην "Komsomolskaya Pravda", η γυναίκα ως εκτελεστής της τρομοκρατικής πράξης, είναι πολύ επικίνδυνη. "Φτάνοντας στο τελικό στάδιο, η γυναίκα σπάνια θα αλλάξει γνώμη κατω από πίεση των γεγονότων και αλλαγή δεδομένων", γράφει.

Στην Τσετσένα -ιστορικά- δεν μετρούσε μόνον η εξωτερική ομορφιά, αλλά και ορισμένα, αρσενικά χαρακτηριστικά. Η σωστή γυναίκα πρέπει να έχει μια ενεργή θέση στην κοινωνία, να έχει ευφυΐα, θάρρος, επιμονή κι υπομονή, λόγο, τιμή κι αυτοσυγκράτηση. Επίσης, οι γυναίκες στην Τσετσενία δεν θεωρούνταν κανενός είδους "εμπόρευμα" και δεν αποτελούσαν μέρος κάποιου χαρεμιού.

"Η γυναίκα στην Τσετσενία ήταν η πιο ελεύθερη από όλες τις γυναίκες στον Καύκασο", γράφει ένας Γεωργιανός συγγραφέας. Η γνώμη της μετρούσε στην κοινωνία και όσοι εξύβριζαν τις γυναίκες "πλήρωναν" με αίμα. Ο λαός της Τσετσενίας έχει μια δύσκολη ιστορία και η Τσετσένα πάντα ήξερε να αναλαμβάνει τις ευθύνες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Η φωτογραφία του Reuters την επομένη μέρα της επίθεσης σε δύο σταθμούς του μοσχοβίτικου μετρό. Τη Δευτέρα 29 Μαρτίου γυναίκες - καμικάζι σκόρπισαν το θάνατο σε δύο σταθμούς του μοσχοβίτικου μετρό, και έσπειραν τον φόβο και τον πόνο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή