Έκκληση Μπαν Κι Μουν για τη χρηματοδότηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Αϊτή

Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010 18:25
A- A A+

Να χρηματοδοτήσει ένα καλύτερο μέλλον για την Αϊτή κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ανοίγοντας στη Νέα Υόρκη τη διάσκεψη δωρητριών χωρών για την Αϊτή.

Ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε επίσης από τους μετέχοντες στη διάσκεψη να προσφέρουν «την πλήρη και γενναιόδωρη υποστήριξή τους» σε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της χώρας, το οποίο θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ και ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ.

Το «σχέδιο δράσης για την εθνική ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη» αποσκοπεί στη μετατροπή της τραγωδίας σε μια ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της Αϊτής σε καλύτερες βάσεις από αυτές που είχε πριν από το σεισμό.

Περίπου 138 χώρες, πολλοί διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις και μέλη της διασποράς της Αϊτής, μετέχουν στη «Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για ένα Καλύτερο Μέλλον για την Αϊτή», που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η σύνοδος αποσκοπεί στη συγκέντρωση περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο περίπου 18 μηνών.

Της διάσκεψης προεδρεύει ο Πρεβάλ μαζί με τον Μπαν Κι Μουν και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η τελευταία ανακοίνωσε στη διάσκεψη ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 1,15 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση μακροπρόθεσμα της Αϊτής.

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να χορηγήσουν 1,15 δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση της Αϊτής μακροπρόθεσμα. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για το σχέδιο της κυβέρνησης της Αϊτής που έχει στόχο την ενίσχυση της γεωργίας, της ενέργειας, της υγείας, της ασφάλειας και της διοίκησης», δήλωσε η κ. Κλίντον κατά την έναρξη της διάσκεψης στη Νέα Υόρκη, καλώντας επίσης τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Αϊτή «με τον πιο έξυπνο τρόπο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προηγουμένως δεσμευτεί για τη χορήγηση βοήθειας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ικανοποίηση «των ουσιαστικών και έκτακτων» αναγκών της χώρας που υπέστη τεράστια καταστροφή από το σεισμό.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή