ΕΕ: «Σημαντικό βήμα συμφιλίωσης» η απόφαση για τη Σρεμπρένιτσα

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 00:39
UPD:00:41
A- A A+

Η απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου να καταδικάσει επισήμως τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα του 1995 από τα σερβοβοσνιακά στρατεύματα είναι ένα σημαντικό βήμα-κλειδί για τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων, ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό για την Σερβία, είναι και το κλειδί για τη συμφιλίωση σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον και ο υπεύθυνος για τη διεύρυνση Επίτροπος Στέφαν Φουλ σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η υπόθεση της Σρεμπρένιτσα είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όπου πάνω από 7.000 άνδρες και νέοι έφηβοι σφαγιάσθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες του βοσνιακού πολέμου μετά την κατάληψη της πόλης από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις.

Σε μια απόφαση που κατακρίθηκε έντονα από τους υπερεθνικιστές, το σερβικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά απολογείται για το γεγονός και εκφράζει την υποστήριξή του για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς του Σερβοβόσνιου στρατηγού που κατηγορείται για γενοκτονία και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Ωστόσο στην απόφαση αποφεύγεται να χρησιμοποιηθεί η λέξη «γενοκτονία» για την περιγραφή της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, κάτι που προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή