Βραζιλία: 10 νέους υπουργούς διόρισε ο Λούλα

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 08:27
A- A A+

Δέκα νέους υπουργούς διόρισε χθες ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για να αντικαταστήσει εκείνους και εκείνες που παραιτήθηκαν για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 3ης Οκτωβρίου.

Ο εκλογικός νόμος στη Βραζιλία προβλέπει ότι οι υποψήφιοι στις εκλογές που διατηρούν επίσημα αξιώματα πρέπει να παραιτούνται των καθηκόντων τους τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ψηφοφορία. Η προθεσμία έληγε την Παρασκευή, αλλά ο Λούλα αποφάσισε να επισπεύσει την διαδικασία λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Η πρώην προσωπάρχης του Λούλα και υποψήφια του κόμματός του, του PT, για την προεδρία, είναι το σημαντικότερο στέλεχος που παραιτήθηκε.

Παραιτήθηκαν επίσης οι υπουργοί Γεωργίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Επικοινωνιών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Κοινωνικής Ανάπτυξης, Εθνικής Ολοκλήρωσης, Μεταφορών και Φυλετικής Ισότητας.

Σύμφωνα με τα τοποικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ενρίκε Μεϊρέγιες σκέπτεται να παραιτηθεί για να διεκδικήσει ένα θώκο στη Γερουσία. Την Τρίτη, ο Λούλα φέρεται να ζήτησε από τον Μεϊρέγιες να παραμείνει στο θώκο ως τον Δεκέμβριο.

Οι επερχόμενες εκλογές προκάλεσαν διοικητικές αλλαγές και σε διάφορες πολιτείες, κυρίως στο Σάου Πάουλου, βιομηχανικό κέντρο στη Βραζιλία. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σάου Πάουλου, Ζουζέ Σέρα, παραιτήθηκε την Τετάρτη για να διεκδικήσει την προεδρία. Ο κεντροδεξιός Σέρα σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ευρύ, αλλά συρρικνούμενο, προβάδισμα έναντι της Ρουσέφ.

«Ας προχωρήσουμε μαζί, η Βραζιλία μπορεί καλύτερα», είπε ο Σέρα σε 5.000 υποστηρικτές του σε αποχαιρετιστήρια συγκέντρωση στο Σάου Πάουλου.

Ομως έξω από το χώρο όπου έγινε η συγκέντρωση, 6.000 εκπαιδευτικοί που απεργούν διαδήλωναν εναντίον της κυβέρνησής του.

Η Ρουσέφ, στέλεχος της κυβέρνησης από το 2003, τόνισε τις επιτυχίες του Λούλα. Η αντιπολίτευση, υποστήριξε, «δεν ξέρει τι να προσφέρει σε ένα λαό που πλέον είναι περήφανος κι έχει τη βεβαιότητα ότι η ζωή του έχει αλλάξει μέσα σε 7,5 χρόνια η κυβέρνησή μας άλλαξε τη Βραζιλία».

Η δημοτικότητα του Λούλα βρίσκεται στο 76%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, αλλά ο απερχόμενος πρόεδρος, βάσει του Συντάγματος, δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή