Με καλό καιρό η έξοδος των εκδρομέων

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 10:11
UPD:14:05

A- A A+

Με σύμμαχο τον καλό καιρό, άρχισε σήμερα και αναμένεται να κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο, η έξοδος των εκδρομέων για τις εορτές του Πάσχα. Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια.

Ήδη αυξημένη είναι η κίνηση στις εξόδους της πρωτεύουσας, στην Αθηνών-Κορίνθου (έξοδος Λ. Αθηνών) από Δαφνί έως διυλιστήρια και στην Αθηνών-Λαμίας από Τσουντα έως Αχαρνών και κατά τόπους μέχρι τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης. Κίνηση υπάρχει περιμετρικά του λιμανιού του Περαιά καθώς και των σταθμών των ΚΤΕΛ σε Λιοσίων και Κηφισό.

Το 70% τέλος, αγγίζει η πληρότητα στις πτήσεις στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών. Για το διάστημα μεταξύ 1 έως 6 Απριλίου, έχουν προγραμματιστεί 2.750 πτήσεις εκ των οποίων οι 509 θα πραγματοποιηθούν τη Μ. Πέμπτη και 506 τη Δευτέρα του Πάσχα. Εξ αυτών 15 είναι έκτακτες και οι 60 τσάρτερ.

Για αύριο, Μ. Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν 498 πτήσεις από τις οποίες 11 τσάρτερ και μία έκτακτη, για το Μ. Σάββατο 423 πτήσεις εκ των οποίων 4 τσάρτερ και την Κυριακή του Πάσχα 334 πτήσεις από τις οποίες δύο τσάρτερ. Για τη Δευτέρα του Πάσχα είναι προγραμματισμένες 506 πτήσεις από τις οποίες 21 τσάρτερ και 7 έκτακτες και την Τρίτη του Πάσχα 480 από τις οποίες 12 τσάρτερ και μία έκτακτη.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο μέσος όρος στις πληρότητες των αεροσκαφών αναμένεται να κυμανθεί σε ποσοστό άνω του 70%, ενώ δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Λάρνακα, η Ρόδος, το Παρίσι και η Ρώμη.

Όπως έγινε γνωστό, ο ΟΣΕ θα προσθέσει επιπλέον βαγόνια στους συρμούς για να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων, ενώ τα ΚΤΕΛ έχουν προγραμματίσει δεκάδες έκτακτα δρομολόγια για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας

Αυξημένη θα είναι η παρουσία της Τροχαίας σε τομείς του οδικού δικτύου ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένη θα είναι η αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.

Αυξημένα επίσης θα είναι τα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, καθώς και σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, ΚΤΕΛ κ.λ.π.

Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Επιπλέον σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Αναλυτικά η απαγόρευση θα ισχύσει ως εξής:

1. Την Μεγάλη Πέμπτη 1 Απριλίου 2010 για το ρεύμα εξόδου από τα Αστικά Κέντρα και από 15.00 έως 22.00 ώρας και την Μ. Παρασκευή 2 Απριλίου 2010 για το ρεύμα εξόδου από 06.00΄ έως 16.00΄ ώρας, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις :

α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου- Πατρών, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια του Ρίου εξαιρούμενου του τμήματος από τη χ/θ 145 έως τη χ/θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι τη κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιομ.

δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

2. Την Δευτέρα 5 Απριλίου 2010 για το ρεύμα εισόδου στα Αστικά Κέντρα και από 15.00 έως 22.00΄ ώρας, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις :

α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια του Ρίου μέχρι τα Διόδια της Ελευσίνας εξαιρούμενου του τμήματος από τη χ/θ 145 έως τη χ/θ 205+800.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλλου μέχρι τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι).

γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιομ μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

3. Την Κυριακή 4 Απριλίου 2010 δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας.

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως(ΦΔΧ) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδερμα, στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών από τα Διόδια του Ρίο έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

στ) Τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, και όσον αφορά στο ρεύμα εξόδου, μόνο για το τμήμα από διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

ζ) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

Ανοικτά τα Τέμπη και η Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου

Στην κυκλοφορία δίνεται σήμερα στις 12:00 -και μέχρι την Κυριακή του Θωμά- το οδικό δίκτυο στο ύψος των Τεμπών για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων του Πάσχα. To μεσημέρι επίσης ανοίγει προσωρινά και η εθνική οδός Τρίπολης - Πύργου, η οποία έκλεισε τη Μ. Δευτέρα στο 67ο χλμ (1 χλμ μετά τα Λαγκάδια Γορτυνίας προς Πύργο) εξαιτίας κατολίσθησης. Σήμερα θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα του δρόμου και μετά το Πάσχα ο δρόμος θα ξανακλείσει, ώστε να αποκατασταθεί στο σύνολό του το πρόβλημα από την κατολίσθηση.

Μεταμόρφωση - Σκάρφεια: Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην περιοχή της Υλίκης, όπου πάντως θα διατίθενται δύο λωρίδες στην κατεύθυνση αιχμής, με διαχωρισμένες μεταξύ τους τις λωρίδες κυκλοφορίας.

Η κυκλοφορία προς Λαμία, από σήμερα το πρωί και για επτά ημέρες μέχρι την επόμενη Τετάρτη κατά τις ώρες αιχμής θα γίνεται από δύο λωρίδες, ενώ τις υπόλοιπες θα διατίθεται μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Ελευσίνα - Κόρινθος: Θα διατίθενται τρεις λωρίδες κυκλοφορίας σε όλο το μήκος, ενώ κατά μικρά τμήματα θα είναι κατειλημμένη η ΛΕΑ.

Κόρινθος - Πάτρα: Για τη διευκόλυνση των οδηγών, πριν τον κόμβο Δερβενίου θα τροποποιηθεί η υφιστάμενη ρύθμιση (μία λωρίδα ανά κατεύθυνση) και έως την Κυριακή του Πάσχα το πρωί θα διατίθενται προς Πάτρα το πλήρες πλάτος της υφιστάμενης οδού, ενώ στην κατεύθυνση προς Κόρινθο μόνο μία λωρίδα. Από Κυριακή του Πάσχα το πρωί έως την Πέμπτη του Πάσχα (8.4.2010) το πρωί θα διατίθεται προς Κόρινθο το πλήρες πλάτος της υφιστάμενης οδού, ενώ στην κατεύθυνση προς Πάτρα μόνο μία λωρίδα.

Εξοδος με ανοιξιάτικο καιρό

Σύμμαχος των εκδρομέων ο καιρός, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ θα είναι ανοιξιάτικος τις επόμενες μέρες.

Ηλιοφάνεια προβλέπεται για σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, με τη θερμοκρασία στους 19 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, στα κεντρικά και νότια στους 22 και στην Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις 4-5 και τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.

Τοπικές βροχές προβλέπονται αύριο Μεγάλη Παρασκευή με πιθανές σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγη συννεφιά. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 με 18 και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή του Πάσχα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε καλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια τους 18 με 19 και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός και τη Δευτέρα του Πάσχα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα και θα φτάσει στα κεντρικά και νότια τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή