Στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 10:46
A- A A+

Ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο πρόκειται να εκπροσωπήσει προσωπικά τη χώρα του στη διεθνή σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια poy θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον στις 12 και 13 Απριλίου.

Ο κ. Χου στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βραζιλία για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής των μεγαλύτερων αναδυομένων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) και μετά στη Χιλή και τη Βενεζουέλα.

Στην Ουάσιγκτον πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του κινέζου ομολόγου του, ύστερα από την ένταση που δημιουργήθηκε στις σινο-αμερικανικές σχέσεις στις αρχές του έτους, εξαιτίας της Ταϊβάν και του Θιβέτ.

Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Κίνας να συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του προβλήματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών ότι η Κίνα συμφώνησε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν.

Η Κίνα μέχρι στιγμής τάσσεται κατά της επιβολής νέων κυρώσεων και υπέρ εντονότερων διπλωματικών προσπαθειών, ενώ ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Πεκίνο έχει δικαίωμα άσκησης βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή