«Μεγάλο βήμα προς τη συμφιλίωση» η διακήρυξη για τη Σρεμπρένιτσα

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 13:16
A- A A+

Με την υιοθέτηση της διακήρυξης για τη Σρεμπρένιτσα η Σερβία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη συμφιλίωση, τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς. Υπογράμμισε ότι αναμένει και από τις άλλες χώρες που ενεπλάκησαν σε πολεμικές συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων διαπράχθηκαν εγκλήματα, να εισέλθουν στην πορεία της ουσιαστικής συμφιλίωσης.

«Είναι σημαντικό γεγονός η υιοθέτηση από τη Βουλή διακήρυξης, με την οποία καταδικάζονται τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα και το άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις σχέσεις της Σερβίας με τις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο κ. Τσβέτκοβιτς στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Πρες».

«¶κουσα τις συζητήσεις των βουλευτών και κατανοώ ότι υπάρχουν ακόμη διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το παρελθόν. Με τη διακήρυξη η Σερβία άρχισε σημαντική διαδικασία συμφιλίωσης στην περιοχή και το μέλλον θα επιβεβαιώσει την ορθότητα και την ισχύ της», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι η ταχεία ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής είναι αναγκαίο θεμέλιο για διαρκείς σταθερές σχέσεις, ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι «δεν σβήνεται το παρελθόν, αλλά γίνεται ένα θαρραλέο βήμα προς την εξατομίκευση της ευθύνης για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν».

«Τα κράτη πρέπει να εκπληρώσουν το χρέος προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκεύματος, ώστε να διαλευκανθεί κάθε έγκλημα και να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Τσβέτκοβιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή