Απερρίφθη η έφεση Κάρατζιτς για καθυστέρηση της έναρξης της δίκης

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 13:51
A- A A+

Απερρίφθη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς να καθυστερήσει η έναρξη της δίκης του, ώστε να του δοθεί περισσότερος χρόνος για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Στην απόφασή τους οι εφέτες αναφέρουν ότι το αίτημα του κατηγορούμενου να του δοθεί περισσότερος χρόνος είναι αβάσιμο.

Η δίκη του Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες, αλλά έλαβε αναβολή μέχρι να εξεταστεί η έφεση.

Η δίκη του Κάρατζιτς, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες, αλλά έλαβε αναβολή μέχρι να εξεταστεί η έφεση. Το πιθανότερο είναι η δίκη να συνεχιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες με την κλήτευση μαρτύρων.

Κατά την εναρκτήρια κατάθεσή του τον περασμένο μήνα, ο Κάρατζιτς αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις δύο μεγαλύτερες ωμότητες που διαπράχτηκαν στη διάρκεια του βοσνιακού πολέμου (1992-1995) - την τετραετή πολιορκία του Σεράγεβο από τις σερβικές δυνάμεις, όπου έχασαν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι, και τη σφαγή περισσοτέρων από 7.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών, στη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Συνολικά, ο Κάρατζιτς αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των κανόνων πολέμου, για τις οποίες δηλώνει αθώος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή