Κιργιστάν: Νεκροί από τις συγκρούσεις στο Μπισκέκ

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 12:19
UPD:13:07

Τουλάχιστον 10 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν σήμερα κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που σημειώνονται στο Κιργιστάν, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ένα μέλος οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

A- A A+

Για πολλούς νεκρούς από τις συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, κάνουν λόγο τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα πηγές των υπηρεσιών παροχής πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλοί έχουν πέσει νεκροί από τα πυρά όπλων, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες από τις συμπλοκές διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Πολλοί έχουν τραυματιστεί – δεκάδες», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters και πρόσθεσε: «Πολλοί έχουν σκοτωθεί, κυρίως ως αποτέλεσμα τραυματισμών από σφαίρες».

Νωρίτερα φωτογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι είδε πέντε πτώματα να κείτονται στην κεντρική πλατεία έξω από το προεδρικό μέγαρο, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν κατά την πορεία υποστηρικτών της αντιπολίτευσης προς το προεδρικό μέγαρο.

«Υπάρχουν πέντε πτώματα στην πλατεία ... Υπάρχει πολύ αίμα», δήλωσε ο φωτογράφος του Reuters.

Περίπου 3.000 – 5.000 διαδηλωτές κατευθύνθηκαν σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο στο κέντρο του Μπισκέκ.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Κιργιστάν Νουρλάν Τουρσουνκούλοφ, τρεις πολιτικοί αρχηγοί από το χώρο της αντιπολίτευσης –μεταξύ των οποίων και ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Αλμαζμπέκ Αταμπάιεφ- συνελήφθησαν και σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για σοβαρότατα αδικήματα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κιργιστάν, Ντανίγιαρ Ουσένοφ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που συνελήφθησαν, ο Τεμίρ Σαρίγεφ, «είχε μόλις φθάσει από τη Μόσχα, όπου φέρεται ότι συνάντησε τον (ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ) Πούτιν».

«Νομίζω ότι οι μυστικές μας υπηρεσίες πρέπει να πουν αν υπάρχει επιρροή εξωτερικών δυνάμεων», σε αυτή την κατάσταση, δήλωσε ο Ουσένοφ.

Από την πλευρά της Μόσχας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν απέρριψε τις κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας στα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Κιργιστάν. «Υπάρχουν προσπάθειες συσχετισμού με τεχνητό τρόπο της κατάστασης στο Κιργιστάν με την πολιτική της Ρωσίας στην κεντρική Ασία. Οι πληροφορίες αυτές είναι αβάσιμες», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Κιργιστάν να μην προσφύγει στη χρήση βίας εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. «Είμαστε υπέρ της διευθέτησης όλων των διαφορών -πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών- μέσα στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών που υπάρχουν στο Κιργιστάν, χωρίς προσφυγή στη βία και χωρίς να προκληθεί βλάβη στους πολίτες του Κιργιστάν».

Το Κιργιστάν είναι σήμερα η μοναδική χώρα στον κόσμο που φιλοξενεί ταυτόχρονα στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Μπακίγεφ είχε διατάξει το Φεβρουάριο του 2009 να κλείσει η αμερικανική βάση στο Μανάς τη στιγμή που η Ρωσία χορηγούσε δάνειο ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μπισκέκ. Τελικά ο Μπακίγεφ άλλαξε γνώμη τον Ιούνιο, με αντάλλαγμα τον τριπλασιασμό της ενοικίασης της αμερικανικής βάσης.

Κατόπιν ο ηγέτης του Κιργιστάν φάνηκε επιφυλακτικός ως προς την παραχώρηση στη Μόσχα μιας δεύτερης στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Ος στο νότο της χώρας.

Από τις αρχές Μαρτίου, η δημοκρατία του Κιργιστάν συγκλονίζεται από πολιτικές ταραχές, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του προέδρου Κουρμανμπεκ Μπακίγιεφ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή