Κιργιστάν: Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών

Νεκρός σύμφωνα με πληροφορίες ο υπ. Εσωτερικών
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 16:42
UPD:18:28

Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

A- A A+

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν σκοτώθηκε στην πόλη Ταλάς, ενώ όμηρος κρατείται και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στα χέρια των διαδηλωτών η έδρα της εθνικής τηλεόρασης. Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου και σχετικό τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου Ιντερφάξ, ο υπουργός Εσωτερικών του Κιργιστάν, Μολντομούσα Κονγκάντιεφ, σκοτώθηκε στο Ταλάς (βορειοδυτικό Κιργιστάν). Νωρίτερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο υπουργός κρατείτο όμηρος από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν.

«Ο υπουργός Εσωτερικών Μολντομούσα Κονγκαντίεφ υπέκυψε στα τραύματα» που υπέστη στο Ταλάς, δήλωσε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Λίγο αργότερα, πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης του Κιργιστάν και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι ο υπουργός είναι νεκρός. «Κι εμείς το πληροφορηθήκαμε και προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε την πληροφορία», δήλωσε πηγή του υπουργείου Υγείας, την ώρα που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, όμηρος κρατείται και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κιργιστάν Ακιλμπέκ Τζαπάροφ, ο οποίος επίσης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Ο Τζαπάροφ είχε μεταβεί στο Ταλάς για να αποκαταστήσει την τάξη, καθώς οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είχαν πάρει τον έλεγχο της τοπικής έδρας της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

Στα χέρια των διαδηλωτών έπεσε και η έδρα της τηλεόρασης του Κιργιστάν με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η εκπομπή όλων των καναλιών.

Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της εθνικής τηλεόρασης και κατέλαβαν ολόκληρο το κτιρίο. «Νέοι, οι περισσότερι μεθυσμένοι, πήραν τον έλεγχο του κτιρίου της τηλεόρασης, έσπασαν τα πάντα στο εσωτερικό του και έκλεψαν τους εξοπλισμούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κρατικής τηλεόρασης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αιματηρές ταραχές στο Μπισκέκ

Σύμφωνα με τα τελευταία τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων, στην πρωτεύουσα Μπισκέκ ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης.

Νωρίτερα υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας της κεντρασιατικής χώρας, ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας στην πρωτεύουσα είναι τουλάχιστον 17, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ περισσότερα θύματα.

Η πλειονότητα των θυμάτων σκοτώθηκαν από σφαίρες, διευκρίνισε η ίδια πηγή του υπουργείου Υγείας, ενώ ο απολογισμός των τραυματιών έχει φθάσει στους 142.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ κήρυξε την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως επίσης τις πόλεις Ναρίν, Ταλίας και την περιφέρια Τσουίσκαγια, όπου θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. ως τις 6 π.μ... Η απόφαση ωστόσο του προέδρου δεν έχει ακόμη εγκριθεί απο το κοινοβούλιο.

Εκκλήσεις για ηρεμία

Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος το Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε το Κιργιστάν το Σαββατοκύριακο. Σε δηλώσεις του καθ' οδόν για το γειτονικό Καζακστάν ο γ.γ. εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία στο Κιργιστάν και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν το νόμο.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να διατάξει τις δυνάμεις της τάξης να μην πυροβολούν πολίτες, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του για να μεσολαβήσει σε έναν εθνικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια στιγμή και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες εκφράζουν ανησυχία για τις συμπλοκές, ζητώντας την επάνοδο της ηρεμίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή