Χαοτική η κατάσταση στο Κιργιστάν

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 21:27
UPD:21:37

A- A A+

Χαοτική είναι η κάτασταση στο Κιργιστάν, όπου σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίεφ ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με επανάσταση το 2005 και κατηγορείται για νεποτισμό και αυταρχισμό.

Το βράδυ στελέχη της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα. Μάλιστα ανέφεραν πως παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός και πως ο πρόεδρος έφυγε από τη χώρα. Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως διαδηλωτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να αφαιρούν αντικείμενα από το σπίτι του προέδρου Μπακίεφ.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου, πολλοί άνθρωποι μπήκαν στο σπίτι του προέδρου στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και βγαίνοντας όλοι κρατούσαν τεράστιους σάκους γεμάτους αντικείμενα και τιμαλφή, ρούχα και άλλα είδη του σπιτιού, καθώς και πολλοί με έπιπλα και χαλιά στους ώμους, ενώ ακούγονταν δυνατοί θόρυβοι μέσα στο σπίτι, προφανώς γιατί οι διαδηλωτές ξήλωναν και γκρέμιζαν τα πάντα.

Ωστόσο, καμία από τις παραπάνω πληροφορίες δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Την ίδια ώρα, τo υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Μπισκέκ ξεπέρασαν τους 40 ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 400, με βάση νέα προσωρινή καταμέτρηση. Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 21 νεκρούς και 225 τραυματίες.

Ωστόσο, με βάση στοιχεία της αντιπολίτευσης ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ πιο μεγάλος. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για 100 νεκρούς, όπως ανέφερε ο ηγέτης της Ομουρμπέκ Τεγκεμπάγιεφ σε μήνυμά του προς το λαό από την κρατική τηλεόραση που έχει καταληφθεί από μέλη της αντιπολίτευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή