Τι περιλαμβάνει το εισαγγελικό πόρισμα για το «Ξυστό»

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2002 15:50
A- A A+

Διαβιβάστηκε στην Βουλή, ο φάκελος της δικογραφίας που σχημάτισε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης που διενέργησε έρευνα για την υπόθεση της ανάθεσης του «Ξυστό» σε κοινοπραξία εταιρειών στην οποία μετέχει κατα 60% η εταιρεία Ιντραλότ.

Ο εισαγγελέας απέστειλε το πόρισμα στην Βουλή, καθώς κρίνει ότι από τα στοιχεία που συνέλεξε προκύπτουν ενδείξεις για ενδεχόμενη ευθύνη του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρυ για ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από την ανανέωση της σύμβασης με την κοινοπραξία «Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο», το καλοκαίρι του 1998.

Ο φάκελος περιέχει δεκάδες σελίδες, με καταθέσεις μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και του κ. Γιώργου Δρυ, εκθέσεις ομάδων εργασίας του υπουργείου Οικονομικών, πορίσματα του Νομικού Συμβουλίου του κράτους κ.α.

Στην εντολή που είχε δώσει ο εισαγγελέας Εφετών Γ. Ζορμπάς προς τον κ. Γεράκη αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι οι καταγγελίες που είχε υποβάλει στην Εισαγγελία Εφετών ο κ. Ιωάννης Αλούπης, μαρτυρούν «πιθανότατη τέλεση παράνομων πράξεων σχετιζόμενων με παρανομη ανοχή της κυκλοφορίας» του λαχείου και ότι «οι όροι της συμβάσεως της λειτουργίας του στιγμιαίου λαχείου «φέρεται ότι παραβιάζονται στην καθημερινή κερδοσκοπική κυκλοφορία αυτού, χωρίς ουδείς εκ των αρμοδίων οργάνων, ανωτέρων και κατωτέρων, να ενδιαφέρεται να ελέγξει, καθ' οιονδήποτε τρόπο, την λειτουργία αυτού».

Σύμφωνα με συμπεράσματα ομάδων Εργασίας που είχαν συγκροτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να αξιολογηθούν και να εκτιμηθούν διανεμόμενα κέρδη του «Ξυστό», τα οποία περιλαμβάνονται στην δικογραφία που σχηματίστηκε από τον κ. Γεράκη, διαπιστώθηκε αδυναμία πλήρους ηλεκτρονικού ελέγχου των κερδών και ως εκ τούτου αδυναμία εξαγωγής ασφαλών εκτιμήσεων για τα διανεμηθέντα κέρδη.

Στον κ. Δρυ, οι καταγγέλλοντες καταλόγιζαν ότι αμέλησε να φροντίσει ώστε να τηρηθεί η συμβατική υποχρέωση της κοινοπραξίας για πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο των διανεμόμενων κερδών και ότι επέδειξε ανοχή στην άρνηση συμμόρφωσης της αναδόχου στους όρους της σύμβασης.

Στον φάκελο περιέχονται και καταθέσεις ανώτερων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες αναφέρεται ότι σε εισηγήσεις της η Επιτροπή Διοίκησης Κρατικών Λαχείων είχε ζητήσει να παραπεμφθεί η υπόθεση του σε διεθνή διαιτησία, πριν ανανεωθεί η σύμβαση το 1998, λόγω της άρνησης της κοινοπραξίας να συμμορφωθεί σε συμβατικές υποχρεώσεις της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή