Η αντιπολίτευση του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την εξουσία αφού διέλυσε το κοινοβούλιο μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που οδήγησαν τον πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ να διαφύγει στο νότο.
Όπως είπε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάγεβα, ο Μπακίγεφ, που δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής την παραίτησή του, έχει επιστρέψει την πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο νότο της χώρας για να συγκεντρώσει υποστηρικτές του.
«Θέλουμε να διαπραγματευτούμε την παραίτησή του», δήλωσε η Οτουνμπάγεβα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και πρόσθεσε: «Η δουλειά του εδώ τελείωσε. Ο κόσμος που σκοτώθηκε χθες εδώ είναι τα θύματα του καθεστώτος του».
Η Οτουνμπάγεβα δήλωσε ότι το κοινοβούλιο έχει διαλυθεί και ότι έχουν διοριστεί νέοι υπουργοί Εσωτερικών και Αμυνας.
«Ο λαός του Κιργιστάν θέλει να χτίσει μία δημοκρατία. Αυτό που κάναμε χθες είναι η απάντησή μας στην καταπίεση και την τυραννία του καθεστώτος Μπακίγιεφ. Μπορείτε να το αποκαλέσετε επανάσταση. Μπορείτε να το αποκαλέσετε εξέγερση του λαού. Όπως και να το αποκαλέσετε, είναι ο τρόπος μας να πούμε ότι θέλουμε δικαιοσύνη και δημοκρατίας», είπε.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, κατά τις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, έχασαν τη ζωή τους 68 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 527. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 100.
Σύμφωνα με τις αρχές των γειτονικών Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν, τα σύνορα με τις δύο αυτές χώρες έχουν κλείσει.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν αποτροπιασμό για τη βία και απηύθυναν έκκληση για «σεβασμό στην έννομη τάξη».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε ότι η Μόσχα έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στις αναταραχές, αποκαλώντας τις «εσωτερικό ζήτημα» και καλώντας για «αυτοσυγκράτηση». Ο πρόεδρος Ντίμτρι Μεντβέντεφ είπε ότι οι αναταραχές καταδεικνύουν «οργή για το υπάρχον καθεστώς».
Εν τω μεταξύ, η Οτουνμπάγεβα δήλωσε ότι η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν, ζωτικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, θα παραμείνει σε λειτουργία.
«Τίποτε δεν θα αλλάξει» σε σχέση με τη συμφωνία ανάμεσα στο Κιργιστάν και τις ΗΠΑ για την αμερικανική παρουσία και τις επιχειρήσεις στη βάση Μανάς, που βρίσκεται σε συνοικία του Μπισκέκ..