Πακιστάν: Απελευθερώθηκε ο Ελληνας εθελοντής Αθ. Λερούνης

Πέμπτη, 08 Απριλίου 2010 10:40
UPD:14:52
A- A A+

Απελευθερώθηκε, μετά από οκτώ μήνες ομηρείας, ο Ελληνας εθελοντής Αθανάσιος Λερούνης, που είχε απαχθεί από Αφγανούς ταλιμπάν στην περιοχή Τσιτράλ του βορείου Πακιστάν κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

Ο Αθανάσιος Λερούνης, πρόεδρος των Ελλήνων Εθελοντών, είχε απαχθεί, και ο σωματοφύλακάς του είχε πυροβοληθεί θανάσιμα, στην απομακρυσμένη κοιλάδα των Καλάς τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εργαζόταν σε πολιτιστικό πρόγραμμα στην περιοχή από το 2001.

Σύμφωνα με Πακιστανό κυβερνητικό αξιωματούχο οι ταλιμπάν απελευθέρωσαν τον Αθανάσιο Λερούνη στην επαρχία Νουριστάν του Αφγανιστάν και χθες τη νύκτα μεταφέρθηκε στο Τσιτράλ. Τη λήξη της ομηρείας του επιβεβαίωσε και ο Ελληνας πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ, ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε για την καλή κατάσταση της υγείας του.

Από την πλευρά του ο Πακιστανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι για την απελευθέρωση του Λερούνη δεν καταβλήθηκαν λύτρα. «Είχαν διάφορα αιτήματα, αλλά δεν τα αποδεχθήκαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του μέσω διαπραγματεύσεων και ...πίεσης», κατέληξε.

Σημειώενται ότι οι απαγωγείς του ζητούσαν αρχικά την καταβολή λύτρων, ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων και την απελευθέρωση τριών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν, που είχαν συλλάβει οι πακιστανικές αρχές.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η απελευθέρωση του Λερούνη κατέστη δυνατή μετά την παράδοση, από τις πακιστανικές αρχές, ενός εκ των διοικητών των Ταλιμπάν, του Ρεχματούντ Ντιν Νοριστάνι, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ίσως καταβλήθηκε μέρος του χρηματικού ποσού, που αξίωναν οι απαγωγείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας «Chitral Times», ο Λερούνης ενδεχομένως να μεταφερθεί αεροπορικώς, ακόμη και σήμερα, στην ελληνική πρεσβεία του Ισλαμαμπάντ, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή