Σήμερα η υπογραφή της νέας συνθήκης START

Πέμπτη, 08 Απριλίου 2010 12:09
UPD:13:21
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στην Πράγα όπου αναμένεται να υπογράψει μαζί με το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ τη νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών. Η συνθήκη αναμένεται να σηματοδοτήσει βελτίωση στις διμερείς σχέσεις.

Η επίσημη τελετή υπογραφής έχει προγραμματιστεί για τις 12.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) στην ισπανική αίθουσα του Κάστρου της Πράγας, έξω από το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε πριν από ένα χρόνο ομιλία απευθύνοντας έκκληση για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Με τη συνθήκη αυτή, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον θα δεσμευτούν να περιορίσουν τον αριθμό των πυρηνικών τους κεφαλών σε 1.550 η καθεμιά μέσα σε επτά χρόνια. Η συνθήκη θα αντικαταστήσει τη START που υπογράφηκε το 1991 και έληξε στα τέλη του 2009.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα ελπίζει ότι η νέα συνθήκη θα επικυρωθεί φέτος από τη Γερουσία. Όπως είπε, «ελπίζουμε και αναμένουμε η επικύρωση να ολοκληρωθεί φέτος». Η συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί και από το ρωσικό κοινοβούλιο.

Πριν από την υπογραφή, οι πρόεδροι Μεντβέντεφ και Ομπάμα θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Αναμένεται να συζητήσουν το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, για το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει την υποστήριξη της Μόσχας, προκειμένου ο ΟΗΕ να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κατά τη συνάντηση αναμένεται επίσης να συζητηθεί η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη. Το θέμα αποτελεί «αγκάθι» στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ οι ανησυχίες που προκαλεί στη Μόσχα ήταν και η αιτία που η νέα συνθήκη καθυστέρησε να συνταχθεί.

Η Ουάσινγκτον πάγωσε το Σεπτέμβριο ένα πρώτο πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας το οποίο είχε επικρίνει η Ρωσία, αλλά η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι διατηρούνται ακόμη «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη νέα έκδοση του προγράμματος.

Μετά την υπογραφή της συνθήκης οι δύο ηγέτες θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή