Στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου ο Τούρκος πρωθυπουργός

Νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2010 13:04
UPD:13/05/2010 12:51
AΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

A- A A+

Στα μέσα Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αγκυρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Επιπρόσθετα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση ενός Συμβουλίου Υψηλής Συνεργασίας με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από την Ελλάδα και δέκα αντίστοιχα από την Τουρκία, καθώς επίσης και η εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Δ. Δρούτσας: Σε νέο υψηλότερο επίπεδο η ελληνοτουρκική συνεργασία

Δ. Δρούτσας: Σε νέο υψηλότερο επίπεδο η ελληνοτουρκική συνεργασία

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στόχος είναι ο επόμενος γύρος των Διερευνητικών Επαφών να γίνει πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Επίσης, κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στη γείτονα συμφωνήθηκαν πέντε νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.), επιπλέον των 24 Μ.Ο.Ε. που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Συγκεκριμένα, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι τα εξής:

1. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη (ΝΑΤΟ), με τη συμμετοχή χωρών-μελών της Σύμπραξης για την Ειρήνη, τα συναφή εκπαιδευτικά κέντρα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

2. Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων.

3. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC-TR) και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NDC-GR), για εκπαιδευτικούς λόγους.

4. Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

5. Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμφωνία για μείωση των εξοπλισμών

Σε κοινές του δηλώσεις με το Δημήτρη Δρούτσα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για «όραμα που δεν βασίζεται στις αμοιβαίες απειλές, αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα» και πρόσθεσε ότι η «Τουρκία επιθυμεί μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες».

Συμπλήρωσε ότι οι προϋπολογισμοί των δύο χωρών δεν θα πρέπει να διατίθενται για τους εξοπλισμούς, αλλά για την παιδεία και το μέλλον και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει πολλές μειώσεις στα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Δρούτσας, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης και επισήμανε ότι έθεσε στον Τούρκο συνομιλητή του το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

«Είναι ειλικρινής η επιθυμία μας να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και βεβαίως με σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε και όραμά μας είναι αυτό το μέρισμα ειρήνης,το οποίο θα δημιουργηθεί από την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, να το μοιράσουμε στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση», τόνισε

Δ. Δρούτσας: Λύση στο Κυπριακό από τους ίδιους τους Κυπρίους

Απαντώντας σε ερώτημα για το Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί διμερές θέμα Ελλάδας -Τουρκίας, αλλά διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες υπο την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κύπρο και θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαδικασία αυτή.

«Για μας η λύση πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους τουρκοκύπριους και τους ελληνοκύπριους. Εκείνοι πρέπει να μοιραστούν το κοινό τους μέλλον στην Κύπρο και γι' αυτό ας τους αφήσουμε να διαπραγματευτούν ελεύθερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και αφού συμφωνηθεί μία λύση. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο και του έχουμε εμπιστοσύνη», υπογράμμισε

Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι και η Τουρκία στηρίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα, το ΚΚΕ σημειώνει πως «ειδικά αυτή την περίοδο, που είναι επιδίωξη του ΝΑΤΟ να θέσει υπό το πλήρη έλεγχό του όλο το Αιγαίο, η επίσπευση της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και η επιτάχυνση των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας για το Αιγαίο, πρέπει να ανησυχήσει και τους δυο λαούς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή