Πόσο αποφασισμένες για αφοπλισμό είναι Ρωσία-ΗΠΑ;

Πέμπτη, 08 Απριλίου 2010 14:09
UPD:14:21

A- A A+

«Η προηγούμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου έχει χαραχτεί στη μνήμη μας για τον ιστορικό λόγο του σχετικά με τον πυρηνικό αφοπλισμό», σημειώνει η τσεχική εφημερίδα Mladá Fronta DNES. Η απόφαση, όμως, να επικυρώσει την πρόσφατη συμφωνία στην Πράγα είναι εμφανώς συμβολική: ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επιλέξει την τσεχική πρωτεύουσα να ανακοινώσει το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα της φιλόδοξης θητείας του και τώρα επιστρέφει για να επικυρώσει το εν λόγω πρόγραμμα.

Για τη βελτίωση του συστήματος ελέγχου και μείωσης των πυρηνικών οπλισμών, είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν, επισημαίνει η τσεχική εφημερίδα. Από την πλευρά της Δύσης, το βασικό πρόβλημα σήμερα είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν –άποψη που πολλοί δεν συμμερίζονται, υποστηρίζοντας ότι ο οπλισμός των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι πολύ πιο σημαντικός από πλευράς μεγέθους.

Παρότι έχουν εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού, ούτε η Ρωσία ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να μειώσουν την ποσότητα των όπλων που έχουν στη διάθεσή τους. Εάν, όμως, δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για αφοπλισμό από την πλευρά των δύο υπερδυνάμεων, οι πιέσεις που ασκούνται από τη Δύση στο Ιράν θα στερούνται ουσίας.

Το γεγονός αυτό είναι σαφές στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος γνωρίζει καλά ότι για να βάλει μια τάξη στα πυρηνικά του πλανήτη και να δρομολογήσει το όραμά του για αφοπλισμό, θα πρέπει πρώτα να «νοικοκυρέψει» τα του οίκου του. Την αναγκαιότητα του παγκόσμιου πυρηνικού εφοπλισμού θα πρέπει να αποδεχθεί τόσο η Μόσχα όσο και η Αμερικανική Γερουσία και είναι δύσκολο να πει κανείς ποια από τις δύο πλευρές θα είναι πιο δύσκολο να πειστεί, καταλήγει η τσεχική εφημερίδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή