Μεταλλαγμένα: Aντίδοτο στην πείνα ή κίνδυνος;

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2002 17:02

A- A A+

Χαρακτήρισαν την άποψή του ηθικά χρεοκοπημένη, με το επιχείρημα «ότι δεν μπορείς να εργάζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια στιγμή να αρνείσαι το πιο στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στην τροφή». Αλλά εκείνος επιμένει: «Οποιος είναι εναντίον της φτώχειας δεν είναι κατ' ανάγκη υπέρ των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων».

Πρόκειται για τον Ζαν Ζιγκλέρ, ειδικό ερευνητή των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με την θεωρία των πολυεθνικών εταιρειών που προωθούν γενετικά μεταλλαγμένα για την καταπολέμηση της πείνας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν στον κόσμο πολλά και καλά φυσικά τρόφιμα για να σιτιστεί ο διπλάσιος πληθυσμός από τον σημερινό», υποστηρίζει ο Ζιγκλέρ.

Ο Ζιγκλέρ εξακολουθεί να θεωρεί εσφαλμένη την οδηγία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων είναι ασφαλής. «Ολοι οι εξειδικευμένοι βιολόγοι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο από την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα», δηλώνει.

Ο Ζιγκλέρ φοβάται επίσης ότι οι αγρότες που θα δεχθούν να καλλιεργήσουν γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να τους αγοράζουν για πάντα.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να παράγονται γενετικά μεταλλαγμένες τροφές, εκτός από τα κέρδη των πολυεθνικών», τονίζει ο Ζιγκλέρ.

Αξιωματούχοι των οργανώσεων παροχής βοήθειας υποστηρίζουν ότι τα Ηνωμένα Εθνη χορηγούν τρόφιμα στους πένητες, από τα οποία ορισμένα περιέχουν γενετικά μεταλλαγμένες ουσίες και ορισμένα όχι. Προϋπόθεση είναι τα τρόφιμα αυτά να πληρούν τα κριτήρια ασφαλείας των χωρών που τα προσφέρουν, κυρίως των ΗΠΑ και του Καναδά, και να είναι αποδεκτά από τις χώρες στις οποίες χορηγούνται.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα τρόφιμα αυτά είναι βλαβερά.

Πριν από τρεις εβδομάδες, πεινασμένοι χωρικοί στη νοτιοανατολική Ζάμπια επέδραμαν στην αποθήκη του τοπικού αρχηγού και άρπαξαν 2.000 σάκους με μεταλλαγμένο καλαμπόκι, που η κυβέρνηση αρνούνταν να τους μοιράσει. Οι χωρικοί είπαν ότι πεθαίνουν από την πείνα και δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν διάκριση σε αυτά που καταναλώνουν.

«Ο μόνος τρόπος να μεταμορφώσουμε την Αφρική είναι μέσα από τη γεωργία», δηλώνει ο Καϊνιούα Μπιζέβε, ένας Κενυάτης επιστήμονας που ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Και ο μόνος τρόπος να μεταμορφώσουμε τη γεωργία είναι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, στην οποία περιλαμβάνεται η βιοτεχνολογία».

Η μοναδική χώρα της Κοινότητας για την Ανάπτυξη του Αφρικανικού Νότου που έχει δώσει άδεια για την παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων είναι η Νότια Αφρική.

Η Ζιμπάμπουε, αρχικά απέρριψε τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να τα διανέμει.

Υπολογίζεται ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική υποφέρουν από την πείνα.

Πηγή: The Independent

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή