Τη δημιουργία ενός καταλόγου που θα περιλαμβάνει τις αρχαιότητες τις οποίες ζητούν να επιστραφούν κατά προτεραιότητα αποφάσισαν οι χώρες που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη στο Κάιρο για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Επτά χώρες -η Αίγυπτος, η Συρία, η Γουατεμάλα, η Νιγηρία, η Ελλάδα, το Περού και η Λιβύη- από τις 22 που συμμετείχαν στη διάσκεψη υπέβαλαν τους καταλόγους τους με τα αρχαία αντικείμενα που ζητούν να τους επιστραφούν κατά προτεραιότητα από άλλες χώρες, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, μετά από το τέλος της διήμερης διάσκεψης.
Ο κ. Χαουάς ανέφερε ακόμη ότι οι υπόλοιπες χώρες έχουν περιθώριο ενός μήνα για να υποβάλλουν τις δικές τους λίστες.
Για την Ελλάδα προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το Κάιρο ζητά την επιστροφή έξι αρχαιοτήτων μεγάλης αξίας μεταξύ των οποίων την προτομή της Νεφερτίτης (Βερολίνο), τη στήλη της Ροζέτας (Λονδίνο), και το ζωδιακό κύκλο της Ντεντέρα (Παρίσι).
Το Περού ανακοίνωσε ότι ζήτησε τις συλλογές από την πόλη των Ίνκας στο Μάτσου Πίτσου που εκτίθενται στο Μουσείο του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Γέiλ, καθώς και νομίσματα, κεραμικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα του πολιτισμού των Παράκας, τα οποία βρίσκονται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Ο Ζάχι Χαουάς σημείωσε ότι οι χώρες που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την «ιστορική» διάσκεψη είναι «σύμφωνες να αγωνιστούν μαζί».
«Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και τα νομικά και δικαστικά πλαίσια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε ο κ. Χαουάς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο