Reuters: Πιθανή εισβολή στο Ιράκ στο επόμενο εξάμηνο

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2002 18:23
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να εισβάλουν στο Ιράκ με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Reuters μεταξύ 22 αναλυτών σε αμυντικά θέματα.

Από αυτούς, οι 13 εκτιμούν ότι είναι πιθανό ή πολύ πιθανό ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους να επιτεθεί εναντίον του Ιράκ έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η επιχείρηση θα αρχίσει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες, παρότι τα αμερικανικά στρατεύματα ενδέχεται να παραμείνουν στο Ιράκ για τουλάχιστον ένα έτος μετά από τη κύρια σύγκρουση.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό, τουλάχιστον αρχικά, να στείλουν μία σχετικά μικρή δύναμη, με αεροπορική κάλυψη, αλλά οι επιθέσεις μπορεί να γίνουν εντονότερες με τη συμμετοχή περίπου 250.000 στρατιωτών απέναντι στους περίπου 400.000 Ιρακινούς στρατιώτες.

Εξι αναλυτές εκτιμούν ότι μία εισβολή με την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ πιθανή, επτά ότι είναι πιθανή, και πέντε ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Μόλις τρεις τη θεωρούν απίθανη και ένας πολύ απίθανη.

Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 11 και 23 Οκτωβρίου μεταξύ εμπειρογνωμόνων από Μέση Ανατολή, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία, Αίγυπτο, Ντουμπάϊ, Ινδονησία, Αυστραλία και Ιαπωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή