Τόμας Κύντ: ο πρόδρομος του Σαίξπηρ επί σκηνής

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 11:03

A- A A+

Ένα αριστούργημα του ελισαβετιανού θεάτρου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό στο Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, στις 15 Απριλίου. Πρόκειται για το έργο του Τόμας Κυντ, με τον τίτλο «Εκδίκηση», που γράφτηκε το 1587 και γνώρισε τεράστια επιτυχία στην εποχή του.

Αποτέλεσε τομή στα θεατρικά δρώμενα επειδή καθιέρωσε την «τραγωδία εκδίκησης», ένα είδος που αγαπήθηκε πολύ και ενέπνευσε- μεταξύ άλλων σημαντικών δημιουργών- τον Σαίξπηρ (Τίτος Ανδρόνικος, ¶μλετ, Μάκβεθ). Το συγκεκριμένο έργο συνδυάζει με πρωτοποριακό τρόπο το κωμικό με το δραματικό στοιχείο.

Ο Τόμας Κυντ, έβαλε τα δυνατά του για να εντυπωσιάσει το θεατρόφιλο κοινό της εποχής του εντάσσοντας στην πλοκή της «Εκδίκησης» πέντε δολοφονίες, δύο αυτοκτονίες, απαγχονισμούς και ερωτικά τρίγωνα. Το ενδιαφέρον για την «Εκδίκηση» ατόνησε τον 20 αιώνα, παρά την αξιοσημείωτη διαδρομή της.

Ωστόσο, είναι το πρώτο έργο που χρησιμοποιεί το τέχνασμα του «θεάτρου εν θεάτρω», (όπως έκανε αργότερα και ο Σαίξπηρ με τον ¶μλετ): η ιστορία εκτυλίσσεται όχι μόνο μπροστά στα μάτια των θεατών αλλά και μπροστά στο φάντασμα του ισπανού πολεμιστή Ντον Αντρέα, ο οποίος παρακολουθεί και σχολιάζει μαζί με την προσωποποιημένη «Εκδίκηση» όλη τη δράση.

Με φόντο την πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Ιερώνυμος, αξιωματούχος της Ισπανικής Αυλής με δικαστικές αρμοδιότητες, αναζητά δικαιοσύνη για το φόνο του γιου του. Όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα τη βρει ούτε από τους ανθρώπους, ούτε από τους Θεούς, αποφασίζει να εκδικηθεί ο ίδιος.

Το έργο, διερευνά τα όρια ανάμεσα στη δικαιοσύνη (ανθρώπινη ή θεία) και την εκδίκηση, θίγοντας παράλληλα κι άλλα διαχρονικά ζητήματα όπως την εξουσία, τη διαφθορά και τον έρωτα.

Στην παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου που θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Απριλίου (διάρκεια: έως τις 30 Μαϊου), επτά ηθοποιοί ερμηνεύουν τριάντα ρόλους, περνώντας από το φως στη σκιά, από τη ζωή στο θάνατο και από την τραγωδία στην κωμωδία.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου, μετάφραση: Κατερίνα Τσαμαδιά, σκηνικά –κουστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα και Ράνια Υφαντίδου, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος.

Παίζουν οι: Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Νικόλας Παπαγιάννης, Λαυτέρης Πολυχρόνης, Σωτήρης Τσακομίδης, Βαγγέλης Ψωμάς. Διάρκεια παράστασης: 120’. Τιμές εισιτηρίων; 24 ευρώ (κανονικό), 20 ευρώ (λαϊκή Τετάρτης), 12 ευρώ (λαϊκή Πέμπτης) και 17 ευρώ (φοιτητικό).

Προτεινόμενα για εσάς