Επoικοδομητικές συνομιλίες Γκάιτνερ στο Πεκίνο για το γουάν

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 11:50
REUTERS/STRINGER

A- A A+

Εποικοδομητική συζήτηση για το γουάν είχε χθες στο Πεκίνο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, γεγονός που –όπως δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal- δημιουργεί την προοπτική επανεκτίμησης της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο Πεκίνο προερχόμενος από την Ινδία και συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της κινεζικής πρωτεύουσας με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Τσισάν.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγτον εξέδωσαν δύο σύντομες, πανομοιότυπες ανακοινώσεις εξηγώντας ότι οι κ.κ. Γκάιτνερ και Ουάνγκ συζήτησαν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και την παγκόσμια κατάσταση, χωρίς να αναφερθούν ειδικά στο γουάν.

Η Ουάσινγκτον ασκεί εδώ και μήνες πίεση στο Πεκίνο για να ανατιμήσει το γουάν, η υποτίμηση του οποίου ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές.

Ωστόσο, η Wall Street Journal επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα του γουάν συζητήθηκε και μάλιστα «εποικοδομητικά».

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις ότι το Πεκίνο είναι πιθανόν να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις, όπως η διεύρυνση της ζώνης διακύμανσης του γουάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή