Ομπάμα: Αμφιβόλου αποτελέσματος οι κυρώσεις στο Ιράν

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 17:04
REUTERS/DAVID W CERNY

A- A A+

Η επιβολή κυρώσεων δεν εγγυάται μια αλλαγή πολιτικής εκ μέρους του Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ABC που μεταδόθηκε σήμερα.

«Στο ερώτημα αν έχουμε εγγυήσεις ότι οι κυρώσεις που μπορούμε να επιβάλουμε σε αυτό το στάδιο θα αλλάξουν αυτομάτως τη συμπεριφορά του Ιράν», η απάντηση είναι, βεβαίως και δεν έχουμε», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι η ιστορία του ιρανικού καθεστώτος, όπως και του βορειοκορεατικού καθεστώτος, όπως ξέρετε. Ασκείς διεθνείς πιέσεις σε αυτές τις χώρες. Κάποιες φορές επιλέγουν να αλλάξουν συμπεριφορά, κάποιες φορές όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υπογραφή της συνθήκης START ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως «αυτή ήταν μια μεγάλη αλλαγή και μια ένδειξη ότι η Ρωσία, όπως και οι ΗΠΑ, παραδέχονται πως εφόσον δεν μπορούμε να καταφέρουμε όλες τις χώρες να αρχίσουν να συμμορφώνονται με ορισμένους κανόνες, αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι προφανώς το Ιράν και η Βόρεια Κορέα».

«Αν επιμείνουμε και διατηρήσουμε μια σταθερή πορεία στην άσκηση διεθνών πιέσεων (...) σε βάθος χρόνου, το Ιράν, το οποίο δεν είναι ένα ανόητο καθεστώς, το οποίο είναι πολύ προσεκτικό και παρακολουθεί τί συμβαίνει στη διεθνή κοινότητα, θα αρχίσει να κάνει ένα διαφορετικό είδος ανάλυσης ζημίας-κέρδους για το αν η επιδίωξή του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα έχει νόημα ή όχι», επισήμανε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ομπάμα σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία ουδόλως θα εμποδίσει τη συνέχιση του αμερικανικού προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή