Αυξάνονται οι νεκροί από την έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Δ. Βιρτζίνια

Σάββατο, 10 Απριλίου 2010 10:10
A- A A+

Τα πτώματα τεσσάρων αγνοούμενων ανθρακωρύχων βρέθηκαν σήμερα, σχεδόν πέντε ημέρες μετά την έκρηξη στο ορυχείο της Massey Energy στη Δυτική Βιρτζίνια, ανεβάζοντας στους 29 τον αριθμό των νεκρών από το χειρότερο δυστύχημα που έχει γίνει σε αμερικανικό ορυχείο τα τελευταία 25 χρόνια.

«Δεν ζήσαμε το θαύμα για το οποίο προσευχόμαστε», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζο Μάντσιν. «Το ταξίδι τελείωσε και τώρα θα αρχίσει η επούλωση των πληγών.»

Οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων σχεδόν εξανεμίστηκαν χθες στο ορυχείο Upper Big Branch, όταν υπόγεια φωτιά ανάγκασε τα συνεργεία διάσωσης να σταματήσουν κάθε προσπάθεια.

Το δυστύχημα πιθανόν να προκλήθηκε από την αντίδραση του μεθανίου με τη σκόνη του άνθρακα. Για το συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο υπήρχαν αναφορές για παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως «προσεύχεται για ένα θαύμα» και πως «αντιμετωπίζει με δέος το θάρρος και την ανιδιοτέλεια των συνεργείων διάσωσης που έθεταν συνέχεια σε κίνδυνο τις ζωές τους».

Ο Ομπάμα θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με την υπουργό Εργασίας Χίλντα Σόλις και τον υπεύθυνο για την Ασφάλεια των Ανθρακωρυχείων Τζο Μέιν για να συζητήσουν το «τι πήγε στραβά και γιατί» στην Δυτική Βιρτζίνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή