Ιράν: Τους επόμενους μήνες η μαζική παραγωγή μηχανών φυγοκέντρησης

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 10:20
A- A A+

Εντός των επόμενων μηνών ξεκινά το Ιράν τη μαζική παραγωγή μηχανών φυγοκέντρησης δεύτερης γενιάς για το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Σαλεχί δεν διευκρίνισε τον ρυθμό με τον οποίο οι νέες αυτές μηχανές θα εγκατασταθούν στη Νατάνζ, που έχει δυνατότητα να δεχτεί 60.000 μηχανές φυγοκέντρησης.

Πρόσφατα, πάντως, είχε επισημάνει πως οι συγκεκριμένες μηχανές, είκοσι από τις οποίες δοκιμάζονται ήδη στο εργοστάσιο, έχουν τριπλάσιες δυνατότητες εμπλουτισμού από αυτές που χρησιμοποιούνται τώρα.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ παρουσίασε μακέτα μηχανής φυγοκέντρησης τρίτης γενιάς, έξι φορές πιο ισχυρής από τις προηγούμενες, την οποία η Τεχεράνη ελπίζει να εγκαταστήσει από την άνοιξη του 2011.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν έχει ήδη προχωρήσει στην παραγωγή ελαφρά (3,5%) εμπλουτισμένου ουρανίου με τις 8.600 μηχανές φυγοκέντρησης που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ.

Η Τεχεράνη άρχισε τον Φεβρουάριο την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20%, το οποίο, όπως τόνισε, χρειάζεται για τον αντιδραστήρα ιατρικής έρευνας που διαθέτει, απορρίπτοντας την πρόταση Ρωσίας και Δύσης για ανταλλαγή του ελαφρά εμπλουτισμένου ουρανίου με καύσιμα για τον αντιδραστήρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή