Εξετάζονται τα αίτια της τραγωδίας

Μεταφέρεται στη Βαρσοβία η σορός του Λεχ Καζίνσκι
Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 12:00
UPD:15:30

A- A A+

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους του πολωνού προέδρου Λεχ Καζίνσκι, το οποίο συνετρίβη χθες στη δυτική Ρωσία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, άρχισαν να εξετάζουν Ρώσοι και Πολωνοί ειδικοί.

Οι ρώσοι πραγματογνώμονες απέκλεισαν την τεχνική βλάβη ως αιτία της συντριβής του αεροσκάφους.

Όπως μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο τον επικεφαλής της έρευνας Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, το αεροσκάφος TU-154 ήταν σε άριστη κατάσταση.

Ο ρώσος ειδικός δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του πιλότου με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Σμόλενσκ δεν αναφέρθηκε η ύπαρξη κάποιου τεχνικού προβλήματος.

Σύμφωνα με το Interfax, ο καταγραφέας ήχου έδειξε ότι ο πιλότος έκανε αρκετές προσπάθειες να προσγειωθεί παρά τις προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Στον τόπο του δυστυχήματος κατέφθασε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από την επιτροπή των ερευνητών να εντοπίσει «το συντομότερο δυνατό» τα αίτια της τραγωδίας.

«Στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης, πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να διερευνηθούν το συντομότερο δυνατό τα αίτια της τραγωδίας», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ εξέταζε το σημείο του δυστυχήματος, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωνε ότι βρέθηκαν οι σοροί των 97 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας. «Οι σοροί όλων των θυμάτων βρέθηκαν και αρχίσαμε τη διακομιδή τους στη Μόσχα, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των τοπικών αρχών.»

Ο ρώσος υπουργός διευκρίνισε ότι στη Μόσχα όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των οικογενειών των θυμάτων.

Αργά χθες, ο Γιαροσλάβ Καζίνσκι αναγνώρισε το πτώμα του πολωνού προέδρου και αδελφού του, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti επικαλούμενο έναν πολωνό βουλευτή. «Ο Γιαροσλάβ Καζίνσκι αναγνώρισε το πτώμα του αδελφού του Λεχ Καζίνσκι και της συζύγου του Μαρίας», δήλωσε ο πολωνός βουλευτής Μαξ Κρατσκόβσκι.

Ο σορός του Λεχ Καζίνσκι θα μεταφέρεται στη Βαρσοβία παρουσία του Ρώσου πρωθυπουργού. Το φέρετρο με τη σορό του παρέμεινε για λίγο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σμόλενσκ, κοντά στο οποίο το προεδρικό αεροσκάφος συνετρίβη χθες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πολωνός πρέσβης στη Ρωσία Γιέρζι Μπαχρ εναπέθεσαν στο φέρετρο κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ η στρατιωτική μπάντα έπαιξε το ρωσικό και τον πολωνικό εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια το φέρετρο τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό αεροπλάνο παρουσία των ρωσικών και πολωνικών αγημάτων, τα οποία απέτισαν φόρο τιμής στον πρόεδρο Καζίνσκι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή