Στη Βαρσοβία η σορός του πολωνού προέδρου

Ερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος
Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 16:48
UPD:17:04

A- A A+

Προσγειώθηκε το μεσημέρι στη Βαρσοβία το πολωνικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τη σορό του Λεχ Καζίνσκι, μία ημέρα μετά από το αεροπορικό δυστύχημα στο Σμόλενσκ της δυτικής Ρωσίας που στοίχισε τη ζωή του πολωνού προέδρου.

Η οικογένεια του Καζίνσκι, η κόρη του και ο δίδυμος αδελφός του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο ασκών χρέη προέδρου Μπρονισλάβ Κομορόβσκι, ο πρωθυπουργός Ντόναλτ Τασκ καθώς και άλλοι αξιωματούχοι υποδέχθηκαν το φέρετρο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πολωνικής πρωτεύουσας.

Μετά από μία σύντομη τελετή στο αεροδρόμιο, το φέρετρο αναμένεται να οδηγηθεί με στρατιωτική συνοδεία στο προεδρικό μέγαρο όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Ερευνώνται τα αίτια της τραγωδίας

Εντωμεταξύ, Ρώσοι και Πολωνοί ειδικοί έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Οι ρώσοι πραγματογνώμονες απέκλεισαν την τεχνική βλάβη ως αιτία της συντριβής του αεροσκάφους.

Όπως μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο τον επικεφαλής της έρευνας Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, το αεροσκάφος TU-154 ήταν σε άριστη κατάσταση.

Ο ρώσος ειδικός δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του πιλότου με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Σμόλενσκ δεν αναφέρθηκε η ύπαρξη κάποιου τεχνικού προβλήματος.

Σύμφωνα με το Interfax, ο καταγραφέας ήχου έδειξε ότι ο πιλότος έκανε αρκετές προσπάθειες να προσγειωθεί παρά τις προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Στον τόπο του δυστυχήματος κατέφθασε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από την επιτροπή των ερευνητών να εντοπίσει «το συντομότερο δυνατό» τα αίτια της τραγωδίας.

«Στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης, πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να διερευνηθούν το συντομότερο δυνατό τα αίτια της τραγωδίας», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ εξέταζε το σημείο του δυστυχήματος, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή