ΠΟΥ: Απολογισμός της αντιμετώπισης της νέας γρίπης

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 12:24
A- A A+

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι καλωσορίζει τη διενέργεια απολογισμού του τρόπου που χειρίστηκε την πανδημία της νέας γρίπης Η1Ν1 προκειμένου να αντλήσει μαθήματα για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν, ο τριήμερος απολογισμός, που άρχισε σήμερα στη Γενεύη και θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια 29 εξωτερικών ειδικών, πρέπει να είναι «ανεξάρτητος, αξιόπιστος και διαφανής».

«Θέλουμε να μάθουμε τι λειτούργησε σωστά. Θέλουμε να μάθουμε τι λειτούργησε λάθος και, ιδανικά, για ποιο λόγο. Θέλουμε να μάθουμε τι μπορεί να γίνει καλύτερα στο μέλλον και, ιδανικά, πώς», δήλωσε η ίδια.

Πολλοί έχουν ασκήσει κριτική σε βάρος του ΠΟΥ, ισχυριζόμενοι ότι προκάλεσε πανικό για τη νέα γρίπη ο οποίος οδήγησε τις κυβερνήσεις να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες εμβολιών που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η πρώτη πανδημία γρίπης εδώ και 40 χρόνια, που ξέσπασε πριν από ένα χρόνο, οδήγησε στο θάνατο περίπου 17.700 ανθρώπων σε 200 χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή