Φόρος τιμής στον εκλιπόντα Πολωνό πρόεδρο από ΝΑΤΟ - ΕΕ

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 20:08
A- A A+

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, ανώτατο όργανο πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ, απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα 96 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του Σαββάτου, με το προεδρικό αεροσκάφος που κατέπεσε στη Ρωσία μεταφέροντας τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι, τη σύζυγό του και πολλούς ανώτατους αξιωματούχους της Πολωνίας.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και οι εκπρόσωποι των 28 χωρών-μελών τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Ιταλός ναύαρχος Τζιανπάολο ντι Πάολα τίμησε τη μνήμη του επικεφαλής των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων του στρατηγού Φράνσεζεκ Γκαγκόρ που επίσης χάθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα καθώς και όλων των πολωνών στρατιωτικών που είχαν την ίδια κακή τύχη. «Είναι μια φρίκη, μια τραγωδία» σχολίασε.

Παράλληλα και ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζήτησε από τους δημοσιογράφους που μετείχαν στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, ενώ σε όλα τα κτίρια της ΕΕ στις Βρυξέλλες οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

«Είναι ένα μεγάλο σοκ για όλους μας και για μένα προσωπικά που γνώριζα καλά τον πρόεδρο Κατσίνσκι και τη σύζυγό του. Η τραγωδία αυτή προκάλεσε μεγάλη θλίψη σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο που βρίσκεται στην Πάρμα της Ιταλίας.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους Πολωνούς πολίτες για τη συμπάθεια και την υποστήριξή μας. Γνωρίζοντας τον εκλιπόντα θέλω να πω ότι ήταν ένας μεγάλος πατριώτης που αγωνίστηκε για την ελευθερία και την αλληλεγγύη στην Πολωνία που ήθελε μια Πολωνία δημοκρατική σε μια πιο ισχυρή Ευρώπη», ανέφερε καταλήγοντας ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή