Κοινός στόχος Ελλάδας-Βουλγαρίας η ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 22:36
A- A A+

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας, όχι μόνον επειδή οι δύο χώρες μετέχουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά και επειδή μοιράζονται την ίδια θέση για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μλαντένοφ.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την ελληνική πρωτοβουλία για την Ατζέντα 2014. Μαζί με τη Βουλγαρία ανήκουμε σε εκείνη την ομάδα της ΕΕ που υποστηρίζουμε ενθέρμως την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή των Δ. Βαλκανίων και από κοινού θα την προωθήσουμε. Συμφωνούμε επίσης ότι η ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ συνδέεται με τους όρους που προκύπτουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και απαιτούν από την κάθε υποψήφια χώρα να συμμορφωθεί με αυτούς», ανέφερε ο κ. Δρούτσας σε δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες.

Επί τάπητος τέθηκε και η διασυνοριακή συνεργασία και η προώθησή της, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των δύο χωρών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έθεσε επίσης στον κ. Μλαντένοφ το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων των ποταμών Νέστου-Στρυμόνα και Έβρου, το οποίο όπως τόνισε, πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας όσο και κατ' εφαρμογήν του κοινοτικού κεκτημένου.

Αναφερόμενος στο θέμα του Έβρου, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε πρόταση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προσκαλέσει τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. «Σχετικές συνεννοήσεις έχουν γίνει με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό κ. Μπορίσοφ και εγώ στην ¶γκυρα είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα με τον κ. Ερντογάν», επεσήμανε.

«Η Βουλγαρία είναι έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα και την Τουρκία και για τη θέσπιση ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να διαλυθούν οι δίκαιοι φόβοι των πολιτών και στις δύο χώρες», δήλωσε για το θέμα ο κ. Μλαντένοφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να προωθηθούν περαιτέρω οι «εξαιρετικές, στρατηγικές σχέσεις» Ελλάδας-Βουλγαρίας, με τον καλύτερο συντονισμό της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της ΕΕ, με ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με αύξηση των επενδύσεων και του διμερούς εμπορίου, «προς όφελος των λαών και των οικονομιών μας».

«Ισως δεν μπορούμε να βοηθήσουμε οικονομικά την Ελλάδα αλλά είναι σημαντικό να έχουμε γείτονες που νοιάζονται και θέλουν να συμβάλουν ώστε στη ΝΑ Ευρώπη να αναπτυχθούν οι αρχές και αξίες της ΕΕ», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μλαντένοφ.

Οι δύο πολιτικοί συνέχισαν τις συνομιλίες τους σε δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή