ΗΠΑ: Η Κίνα συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για το Ιράν

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010 23:56
UPD:13/04/2010 00:55

A- A A+

Η Κίνα συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Κινέζου ομολόγου του Χου Ζιντάο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι κ.κ. Ομπάμα και Χου, στη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, συζήτησαν για το Ιράν και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει από την εν λόγω σύνοδο συγκεκριμένες δράσεις για έναν πιο ασφαλή κόσμο.

Ο κ. Ομπάμα χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» τη συγκέντρωση σχεδόν 50 αρχηγών κρατών και διεθνών οργανώσεων στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Πιστεύω πως είναι δείγμα της βαθιάς ανησυχίας, που φρονώ ότι όλοι συμμερίζονται, για τη διακίνηση πυρηνικών υλικών και πιστεύω πως τελικά θα δούμε κάθε χώρα να λαμβάνει εξειδικευμένες και συγκεκριμένες πράξεις που θα καταστήσουν τον κόσμο έτι ασφαλέστερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας Μα Ζαοζού ανέφερε, μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων, ότι «η Κίνα ευελπιστεί πως οι διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές θα συνεχίσουν να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειές τους και να αναζητήσουν ενεργά τα κατάλληλα μέσα για να επιλυθεί το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις».

ΗΠΑ: Να αποκτήσει πυρηνικά όπλα επιζητά η Αλ Κάιντα

Εγκληματικές οργανώσεις εξαπάτησαν την Αλ Κάιντα με προσφορές ψεύτικων ραδιενεργών υλικών, εμποδίζοντας τις προσπάθειες της τρομοκρατικής οργάνωσης να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα τα οποία θα τις επιτρέψουν «να απειλήσει την παγκόσμια τάξη», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Υπάρχουν πολλαπλές αναφορές τα παρελθόντα οκτώ-εννέα χρόνια για προσπάθειές της να προμηθευθεί διάφορους τύπους διαδεδομένων υλικών», τόνισε ο σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την τρομοκρατία Τζον Μπρέναν.

«Γνωρίζουμε πως η Αλ Κάιντα έχει εμπλακεί πολλές φορές. Γνωρίζουμε επίσης πως εξαπατήθηκε αρκετές φορές», σημείωσε ο Μπρέναν στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια.

Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις» ότι η Αλ Κάιντα έχει θέσει ως πρώτιστη προτεραιότητά της να αποκτήσει την τεχνογνωσία και πλουτώνιο, ή εμπλουτισμένο ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Η απόκτηση μίας τέτοιας βόμβας θα ήταν «ο απώτερος και πλέον επιβραβεύσιμος στόχος» των τρομοκρατικών ομάδων, που επίσης αναζητούν ραδιολογικά, χημικά και βιολογικά όπλα, πρόσθεσε.

Ο Μπρέναν τόνισε πάντως πως τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τις πραγματικές τρομοκρατικές απειλές δεν τις συμμερίζονται οι υπόλοιπες χώρες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή