Βουλή: Υπό επεξεργασία το ν/σχ για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 17:24

Η αρμόδια υπουργός, κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

A- A A+

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κατά δήλωσαν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη εμφανίστηκε ανοιχτή σε προτάσεις για βελτιώσεις, τονίζοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση προϊόντων και η ενεργειακή αξιοποίησή τους με ταυτόχρονη μείωση των απορριμμάτων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, επιδιώκεται η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων υπό τον έλεγχο της πολιτείας, ώστε να μην καταλήγουν χρήσιμα υλικά στις χωματερές.

Η κ. Μπιρμπίλη στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο κίνδυνο, όπως τον χαρακτήρισε, των νοσοκομειακών αποβλήτων, υπογραμμίζοντας ότι «ετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο εθνικό πλάνο που θα αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων, ενσωματώνοντας πλήρως την σχετική κοινοτική οδηγία», όμως, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να χάνουμε ούτε μια μέρα γιατί το πρόβλημα μας έχει ξεπεράσει».

Η υπουργός αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ), στην εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου και επιβολής ποινών, αλλά και στην παροχή κινήτρων στους ΟΤΑ.

«Τα τέλη που πληρώνουν οι δήμοι θα συνδέονται με τις ποσότητες απορριμμάτων. Ο κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι υπεύθυνος για το σύστημα ανακύκλωσης που πρέπει να υπάρχει σε κάθε γειτονιά. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγηθούμε στη μείωση των απορριμμάτων με παράλληλη αύξηση της ανακύκλωσης», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ισχύσει η αρχή, "ο ρυπαίνων πληρώνει"».

Τόσο ο εισηγητής της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης όσο και ο αρμόδιος τομέρχης του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, υποστήριξε ότι το τεράστιο κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων θα πέσει και πάλι στις πλάτες του ελληνικού λαού, ενώ ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζεται ολοκληρωμένα το πρόβλημα.

«Το ζήτημα διαχείρισης των αποβλήτων είναι και οικονομικό και πολιτικό. Χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός για να υπάρξουν αποτελέσματα», επεσήμανε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή