Δέσμευση για δράση προς αποτροπή της πυρηνικής τρομοκρατίας

Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 21:19
UPD:22:36

A- A A+

Τη δέσμευση να δράσουν κατά της απειλής της πυρηνικής τρομοκρατίας εκφράζουν οι συμμετέχοντες στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον.

Στο προσχέδιο της σχετικής ανακοίνωσης, οι επικεφαλής των κρατών και των διεθνών οργανισμών υπογραμμίζουν ακόμη την πίστη τους «στις αρμόδιες εθνικές δράσεις και στη σταθερή και αποτελεσματική διεθνή συνεργασία».

Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν τη δέσμευση να εμποδίσουν «μη κρατικούς παράγοντες (σ.σ. τρομοκρατικές οργανώσεις) από την απόκτηση των πληροφοριών και της τεχνολογίας που απαιτείται για τη χρήση τέτοιων πυρηνικών για κακόβουλους σκοπούς».

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω συνεργασία τους κατά της διακίνησης πυρηνικών, αλλά μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού του δικαίου των κρατών.

Τέλος, στο προαναφερθέν προσχέδιο εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), υπογραμμίζοντας «το ζωτικό ρόλο της» και δεσμεύονται να της παρέχουν τους απαραίτητους πόρους και την εξειδίκευση για τη συνέχιση του έργου της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του τόνισε ότι η απόκτηση ατομικών όπλων από την Αλ Κάιντα θα ήταν μια «καταστροφή για τον κόσμο», υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης δράσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1801871 .

Στο επίκεντρο το Ιράν

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος τόνισε σήμερα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει την αναθέρμανση της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ) ως πρώτης τάξεως ευκαιρία να θεωρηθούν υπόλογα κράτη, όπως το Ιράν, για την παραβίασή της.

«Χάρη στη ΝΡΤ, η διάδοση των πυρηνικών είχε περιορισθεί επί πολλά έτη. Είδαμε την τριβή αυτή να αναβιώνει τα τελευταία χρόνια καθώς κράτη όπως το Ιράν, ή η Βόρειος Κορέα συνεχίζουν την πολιτική των πυρηνικών όπλων», τόνισε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα.

«Εκείνο στο οποίο εστιάζει ο πρόεδρος είναι στο να προκύψει μία ΝΡΤ η οποία θα έχει πραγματικά διευρυνθεί και ενισχυθεί, ώστε να μπορούμε να καταστήσουμε υπόλογα εκείνα τα κράτη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους», σημείωσε ο Ρόουντς σε τηλεδιάσκεψη στη διάρκεια της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε ότι στην προσπάθεια επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα διακυβεύεται η διεθνής αξιοπιστία.

«Ήρθε η ώρα να δράσουμε», ανέφερε ο κ. Κρόουλι.

«Οι χώρες οι οποίες έχουν την ευθύνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους αλλά σήμερα πιστεύουμε ότι είναι η διεθνής αξιοπιστία αυτή που διακυβεύεται» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αχμαντινετζάντ: Nα αποδεχτεί η Ουάσινγκτον το Ιράν όπως είναι

Το Ιράν είναι η μόνη πιθανότητα επιτυχίας για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μετά από το αδιέξοδο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος ευχήθηκε «να αποδεχτεί η Ουάσινγκτον το Ιράν όπως είναι».

«Η αναγνώριση του Ιράν (από τον Ομπάμα) η αποδοχή και ο σεβασμός πρός το Ιράν θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές και όσον αφορά τη χώρα μας, εμείς δεν θα επιδιώξουμε καμία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ σε απ' ευθείας δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση της χώρας του.

Ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν μπορεί να είναι η μοναδική ενέργεια από την πλευρά του Ομπάμα για να υλοποιήσει το προεκλογικό του σύνθημα για «αλλαγή».

«Το να εγκαθιδρυθούν σχέσεις με το Ιράν θα είναι επίσης η μόνη ευκαιρία για τον Ομπάμα να διατηρηθεί με επιτυχία στην εξουσία, ενώ θα ανοίξουν γι' αυτόν και πολλές άλλες νέες ευκαιρίες», σημείωσε ο κ. Αχμαντινετζάντ αναφερόμενος στην αμερικανική αποτυχία στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή