Ινδία: Διαφωνία για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 08:33
A- A A+

Το Νέο Δελχί αντιτίθεται στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, διότι τα μέτρα αυτού του είδους πλήττουν συχνά τους πιο φτωχούς πολίτες των χωρών-στόχων τους και όχι τις κυβερνήσεις τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον ο Σινγκχ είπε ότι το Νέο Δελχί τάσσεται εναντίον των όποιων φιλοδοξιών μπορεί να έχει η Τεχεράνη για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, αλλά δεν θεωρεί ότι οι κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα.

«Του είπα ότι καθ' όσον μας αφορά, δε νομίζουμε ότι οι κυρώσεις πραγματικά επιτυγχάνουν το στόχο τους. Πολύ συχνά, οι φτωχοί στις χώρες που πλήττονται είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο», δήλωσε ο Σινγκχ, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ομπάμα την Κυριακή.

«Οσο για το κυβερνών κατεστημένο, δεν επηρεάζεται στην πραγματικότητα από τις κυρώσεις ούτε στο ελάχιστο», ανέφερε.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους, κυρίως στην Ε.Ε., πιέζουν να επιβληθεί άλλος ένας - ο τέταρτος κατά σειρά - γύρος κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα, που θεωρούν προκάλυμμα της προσπάθειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που το Ιράν διαψεύδει.

Ομως η Κίνα, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και άλλες χώρες, όπως η Ινδία, τάσσονται κατά της επιβολής νέων κυρώσεων.

«Είπα επίσης στον Ομπάμα ότι ως χώρα που έχει υπογράψει την NPT (Non-Proliferation Treaty: Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων) το Ιράν έχει όλα τα δικαιώματα των χωρών-μελών που την έχουν κυρώσει και κάνουν ειρηνική χρήση της ατομικής ενέργειας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή