Κίνα: 400 νεκροί, 10.000 τραυματίες από τα 6,9 Ρίχτερ

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 09:15
UPD:11:59

A- A A+

Περίπου 400 νεκροί και 10.000 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το πρωί στα υψίπεδα του Θιβέτ στη βορειοδυτική Κίνα και ισοπέδωσε σπίτια, σχολεία και γραφεία.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός 6,9 Ρίχτερ (σύμφωνα με τις αρμόδιες κινεζικές αρχές 7,1 Ρίχτερ) σημειώθηκε στις 7:49 π.μ. τοπική ώρα στην περιοχή Γιουσού της επαρχίας Κινγκάι, όταν πολλοί από τους κατοίκους βρίσκονταν ακόμα στα σπίτια τους. Το επίκεντρο ήταν 800 χλμ νοτιοδυτικά της τοπικής πρωτεύουσας Σινίνγκ σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Δρόμοι αποκλείστηκαν από τις κατολισθήσεις και οι τηλεπικοινωνίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες στην περιοχή. Το 85% των κτηρίων στο επίκεντρο του σεισμού, στην περιοχή Γιουσού κατέρρευσαν, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο της τοπικής κυβέρνησης. Πολλά από αυτά κατέρρευσαν και λόγω των μετασεισμών που ακολούθησαν.

«Βλέπω τραυματισμένους ανθρώπους παντού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε σκηνές, δεν έχουμε ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και γιατρούς», είπε στο πρακτορείο Xinhua εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών.

Το ίδιο πρακτορείο μεταδίδει ότι έχουν καταρρεύσει κάποια σχολεία και μέρος του κτηρίου όπου στεγάζεται η τοπική διοίκηση. Μαθητές επαγγελματικής σχολής και σχολείων φέρονται να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Χιλιάδες διασώστες και στρατιώτες κατευθύνονται στην περιοχή, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα από το κοντινότερο αεροδρόμιο.

Τα υψίπεδα του Θιβέτ αποτελούν σεισμογενή περιοχή, ωστόσο συνήθως τα θύματα είναι λίγα καθώς είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σημερινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος σε ακτίνα 100 χλμ από το 1976.

Το 2008, ισχυρός σεισμός σημειώθηκε τη γειτονική επαρχία Σιτσουάν, οδηγώντας στο θάνατο 87.000 ανθρώπων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή