Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010 09:23
A- A A+

Οι αναμενόμενες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με θέμα την οικονομία και τη φοροδιαφυγή και οι εξελίξεις στο θέμα της ενημέρωσης ή όχι της Κύπρου σχετικά με τα σχέδια της Κομισιόν για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Αλλα θέματα είναι οι κάμερες τροχαίας που θα εγκατασταθούν σε 15 μήνες, τα νομοσχέδια για την πολεοδομική αμνηστία, οι ανείσπρακτοι φόροι του κράτους, η μελέτη για κατασκευή σιδηροδρομικών συνδέσεων στην Κύπρο, το θέμα του αυθώδους πυρετού, ο απόηχος της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, οι ανείσπρακτες οφειλές της Εκκλησίας και οι προειδοποιήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την κατάσταση της οικονομίας.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Τσουνάμι αυξήσεων φέρνουν τα καύσιμα», γράφει ότι αλυσιδωτές αυξήσεις που πλησιάζουν το 35% σε επηρεαζόμενα προϊόντα θα προκαλέσει η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που ετοιμάζεται να επιβληθεί σε δύο μήνες. Αλλού γράφει ότι τώρα καταγγέλλεται ότι ποτέ η Κύπρος δεν είχε πρόβλημα αυθώδους πυρετού που οδήγησε στη θανάτωση χιλιάδων προβάτων το 2007 και τώρα η ΕΕ ζητά και ρέστα για τις αποζημιώσεις αλλά η Κυβέρνηση απαντά πως ορθώς θανατώθηκαν τα ζώα και δεν δέχεται θέμα επιστροφής χρημάτων.

«Η Μάχη», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τιπανικός με φορολογίες καυσίμων», γράφει ότι αφού για αρκετό καιρό κοροϊδευαν το λαό ότι δεν επιβάλλουν φορολογία στα καύσιμα, χθες υπό καθεστώς πανικού ανακοίνωσαν αυξήσεις που θα κάψουν τους καταναλωτές και θα αντιστοιχεί με επτά σεντ αύξηση στην αμόλυβδη και δέκα στο πετρέλαιο και προσθέτει ότι για να σώσουν το καράβι της οικονομίας που καθημερινά βυθίζεται περισσότερο, δεν δέχονται ούτε αντισταθμιστικά μέτρα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε 15 μήνες θα εγκατασταθούν οι 310 νέες κάμερες τροχαίας, 281 σταθερές και 29 κινητές.

Ο «Πολίτης», με τίτλο «Βγείτε στους δρόμους για τους φοροφυγάδες», γράφει ότι αυστηρές οδηγίες στο Φόρο Εισοδήματος να κινητοποιηθεί άμεσα για να πατάξει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, δίνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συγκάλεσε χθες ειδική σύσκεψη με τον Γενικό Εισαγγελέα, τη Γενική Ελέγκτρια και τον Υπουργό Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει και θα εγκρίνει εκτός απροόπτου σήμερα τα έξι νομοσχέδια που φιλοδοξούν να κάνουν πράξη την πολεοδομική αμνηστία και την έκδοση δεκάδων χιλιάδων τίτλων ιδιοκτησίας.

«Η Σημερινή», στο πρωτοσέλιδο της θέμα με τίτλο «Γνώριζαν – σιώπησαν για το ‘απευθείας εμπόριο’», γράφει ότι έγκυρες πληροφορίες της ‘Σ’ κάνουν λόγο για αποστολή σε εφτά λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιητικού email στο οποίο ήταν επισυνημμένο το πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο επανέφερε μεταξύ άλλων και τον κανονισμό για το ‘απευθείας εμπόριο’. Αλλού γράφει ότι όπως λέχθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής οι πραγματικοί οφειλόμενοι φόροι κατά την 31η Δεκεμβρίου 2009 είναι 610 εκατ. ευρώ και με τους τόκους φθάνουν στο ένα δις, αλλά μόνο 310 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλόμενοι φόροι με δυνατότητα είσπραξης.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «ΕΕ: ‘Σας ενημερώσαμε’», γράφει ότι θέλοντας να τερματίσει τις συζητήσεις, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, ενημερώθηκαν με ‘επίσημο μήνυμα’ από τον περασμένο Δεκέμβριο για την προώθηση της διαδικασίας έγκρισης του απευθείας εμπορίου. Αλλού γράφει ότι τεράστιο κίνδυνο για την υγεία τους αντιμετωπίζουν τα μέλη των συνεργείων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα λείψανα δολοφονηθέντων κατοίκων της Ασσιας λόγω βακτηρίων που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε πηγάδια όπου πετάχτηκαν τα πτώματα.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποκρύβουν την ουσία», γράφει ότι ως απόλυτα επιτυχημένη και επί της ουσίας και όχι μόνο για τους συμβολισμούς της χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού και τη συνάντησή του με το Ατυπο Συμβούλιο Αρχηγών των κομμάτων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σε επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου θα κληθεί ο Αρχιεπίσκοπος ή εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής όπου θα συζητηθούν οι ανείσπρακτες οφειλές της εκκλησίας προς το κράτος.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail», με τίτλο «Ερχονται νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων», γράφει ότι σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν χθες οι Υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου, οι φόροι στα καύσιμα θα αυξηθούν κατά περίπου 10% μέχρι τον Ιούνιο στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι της ΕΕ, χωρίς περαιτέρω περιθώριο καθυστέρησης. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων θα προβεί αρχικά σε μια μελέτη η οποία εάν καταδείξει ότι τα τρένα στην Κύπρο είναι βιώσιμα, τα έργα θα αρχίσουν το 2011.

Η εβδομαδιαία «Financial Mirror», με τίτλο «Επιτυχία η πώληση ελληνικών έντοκων γραμμάτιων», γράφει ότι η Ελλάδα εύκολα προχώρησε χθες σε δημοπρασία έντοκων εξάμηνων και ετήσιων γραμματίων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, περνώντας έτσι την πρώτη της δοκιμασία δανεισμού. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης προειδοποίησε ότι η κυπριακή οικονομία μπορεί να παραμείνει σε ύφεση και το 2010 και κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που θα ανακόψουν την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή